måndag 4 december 2023

jimmyangel - A talent for life

Foto: Press

Viktor Hansson gör musik under namnet jimmyangel. Musiken är mestadels elektronisk och präglad av att Viktor för några år sedan drabbades av paniksyndrom, vilket gjorde att han gick ifrån det han gjort tidigare och hittade ett nytt förhållningssätt till ljud. I paniken kändes mycket absurt och opålitligt och därför blir ljudbilden påverkad av just det absurda, av just det opålitliga. Ljudbilden är till viss del formad av panik helt enkelt och det är ett väldigt tydligt sätt att visa det på. Röran i en förvrängd ton, det oväntade i en plötslig baskagge. 

Angående paniksyndrom så är det ett ämne jag skulle vilja lyfta mer på bloggen. Det är många som drabbas av detta under sina liv och annan form av psykisk ohälsa och det är mycket samhället kan lära sig i att ge stöd och faktiskt finnas där. Utan att rygga undan. 

jimmysangels album A talent for life släpps på nystartade Knippla Records. Genom nio låtar förs vi igenom ett universum där allt är föränderligt, där ett mörker kan hoppa in lite när som helst och ändra spelplanen. Lite som att välja den enkla nivån på ett spel och helt plötsligt ändras spelet till en svår nivå och förutsättningarna ändras. Jag tycker att det är fascinerande att lyssna till hur musiken blir till en varning, till en symbol över hur det är när allt är rörigt och svårt att förklara. Till och med för en själv. Ibland är det svårlyssnat men det är alltid intressant. Röster förvrängs, något lugnt och mjukt blir plötsligt intensivt och hårt. Svenska låtar blandas med engelska dito. 

Bäst låter det i trion wyoming, tänka rätt och ppc som är en fin skara låtar som alla visar på den bredd som musiken innehåller, som alla visar på den bredd det innebär att vara människa. När livet plötsligt ändrar ens förutsättningar så måste man försöka ompröva saker, tänka nytt. Den här samlingen låtar visar på just den där utvecklingen och jag tycker att det är ett strålande, om än stundtals ojämnt, album där man upptäcker nya saker gång på gång.

Lyssna här nedan!