fredag 17 november 2023

Ida Schönbeck - Camel blå

Foto: Ebba Schönbeck

Jag skrev om Ida Schönbeck för snart ett år sedan när hon var aktuell med singeln Ibland är allting så enkelt. Jag har följt Ida sen dess och hon sprudlar verkligen av talang och man märker att hon vill utvecklas, att hon vill förfina sitt uttryck än mer. Låten Blå som var med på EP:n Azalea är fortfarande en av mina mest spelade nattlåtar, tonerna håller om, rösten lugnar. 

Tidigare i år släppte Ida singeln Vemsomhelst. Det var en låt med ett skönt avslappnat sound där texten är mer fundersam. Ida jobbar mycket med kontraster, särskilt de mellan stora känslor och små detaljer i vardagen vilket de stora känslorna gör till mer än bara små detaljer. Byar blir till världar. Jag tycker själv att många av de bästa låttexterna fångar små detaljer i vardagen och gör dessa detaljer till just små egna världar. Ida är själv grym på det där, att få in små personliga detaljer i hennes texter som får en att känna sig närmre texterna.

Precis som i låten Blå blir det mycket blått även i nya singeln Camel Blå. Det är både blåljus och blåmärken i en låt om en relation som kraschar, där vi hamnar mitt i ett gräl. Låten är lugn och känslosam och man kan riktigt föreställa sig scenen, känslorna, dramat. Låten känns allmänt lite filmisk, med ett lager 80-tal över sig. Samtidigt låter det modernt och Ida sjunger fantastiskt. Hennes ballader är verkligen ljuva, när rösten lyfts fram och verkligen blänker till, verkligen lyser upp. 

Lyssna här nedan!