söndag 5 november 2023

Anna Järvinen - Finsk jul


Anna Järvinen har varit med mig länge. Jag fastnade rejält för hennes musik i samband med att andra albumet
Man var bland molnen släpptes. För mig är det ett av de finaste albumen som kommit ut på svenska. Boulevarden, Såhär och Nattmusik är sköra poetiska mästerverk. Försiktigt, nästan viskande i Såhär och Boulevarden och drömskt längtande i Nattmusik. Ofta är Annas musik som hämtade ur drömmar. Även om texterna beskriver något vardagligt så målar Anna bilderna så poetiskt och romantiskt att man tas med i någon slags drömlik resa. Orden kommer ofta ut försiktigt men med en sådan samtidig kraft att det blir helt fantastiskt. Den där känslan har fortsatt bulta genom Annas karriär, som i Lilla Anna och Porslin som var med i Melodifestivalen. Anna har ett underbart sätt att bära upp alla känslor med sin röst, från de allra bräckligaste till de mer starka. 

Jag uppskattade verkligen både Buren och Vestigia Terrent och även att Anna alltmer efter Buren fört in det finska arvet i sin musik. Det har på olika sätt alltid varit närvarande, men jag upplever att det är tydligare nu, att hon ger rötterna mer plats. I romanen Dröm natten till idag (underbar!) utforskade hon sina rötter och albumen Lila/Liila släpptes både på svenska och på finska. Det kändes självklart med en roman, då Annas musik ibland känns som en musikalisk bokhylla, där musik och litteratur möts och bildar ett gemensamt språk. Jag uppskattade det med Lila/Liila hur blandningen av elektroniska rytmer och Annas texter föll så väl ut. Det blev också som två olika slags språk, två olika slags perspektiv. Mycket av det som det innebar att som barn grunda sig i ett nytt språk har varit tungt för Anna, har hon berättat, en stor sorg och sorgen, det tunga märks i en del av hennes texter och i hennes uttryck, som känns det som ofta kommit ur någon slags sorg. 

Anna har i dagarna släppt EP:n Finsk jul där hon tolkar 6 stycken olika låtar och ger låtarna en touch av hennes universum. Från inledande Fridfullt i drömmar, via Härlig är jorden, till avslutande Giv mig ej glans så är det innerligt vackert. Det är avskalat, ofta är ett piano och Anna de som spelar huvudrollerna. Man märker att de sånger hon tolkar betyder mycket för Anna och hennes själ finns i varje ton. Många av spåren har sin födelse hos välkända Zacharias Topelius. Inledande Fridfullt i drömmar är dock från början fransk psalmtext som översattes till finska av Martti Korpilahti. Vackrast är det inledande avskalade lugnet i Härlig är jorden och den fantastiska Sylvias julsång som bär på både värme, från Annas röst, och en vemodig kyla, i melodin. Det är ju ofta så i julsånger att vemodet tränger sig in här och där och möter de kontrasterande upplysta hemmen och de tända ljusen. Anna tänder verkligen upp stämningen och får en att känna dofterna från julen och i hennes tolkningar ryms flera perspektiv, både värmen och sorgen. Det är en oerhört fina skara sånger.

Lyssna här nedan!