söndag 29 oktober 2023

Clara Alm - Saknad smakar salt

Foto: Malin Hägglöv

”Alla dina sår vill jag läka” sjunger Clara Alm i den nya singeln Saknad smakar salt. Viljan finns där, men kanske går det inte. Hon fortsätter senare med att sjunga ”längtan kan få vem som helst att bli sjuk i huvet”. Låten har en poetisk text som på många sätt känns som knivar som sticks in i själen. Det svåra att få livet att gå ihop, om tiden - hur den inte håller någon fången men att den tar allt i sin väg. Det finns korn av hopp i texten, om att allt blir bra till slut, men den främsta känslan är ändå vemodet, att viljan som sagt finns men att den inte alltid räcker till. 

I slutet av låten börjar Clara nynna och till slut blir låten en storlek till och det blir både storslaget och väldigt vackert. Från en nedtonad början till ett storslaget slut. Det är en väldigt vacker låt, som blir som en varm filt mot kalla öron i vinter. Trots det vemodiga finns ändå mycket värme, en växande eld i Claras röst. 

Clara har även tidigare imponerat på mig. Som i hennes version av Cornelia Jakobs Hold me closer, Håll nära. En väldigt fin låt, nära originalet men samtidigt helt egen. I ett helt eget universum. Clara sjöng länge mestadels på engelska, men i och med singeln Månen i Verona som släpptes i januari har hon släppt flera singlar på svenska. Singeln var som en solstråle och texten bar på en längtan efter sommaren, efter värme. Det var en stor sten som försökte krossa vintermörkret och för mig lyckades låten verkligen beskriva den där känslan, längtan efter ljuset. 

Även mycket av det engelska materialet har varit på topp, Sorry is a silent word bar på otroligt mycket känsla och skönhet exempelvis. 

Clara bygger in mycket vackert i sin musik, skapar egna världar i den, oavsett om det är hennes egenskrivna låtar eller i tolkningar av andras låtar. Jag tror att många kommer finna en vän i Claras Saknad smakar salt i vinter. Det är en underbar låt på alla sätt.

Lyssna här nedan!