söndag 29 oktober 2023

ATEMLOS - A pending doom

Foto: Christine Björk

ATEMLOS är ett nytt band från Malmö som nyligen släppt debutalbumet A pending doom. Bandet består av Dennis Lood och Daniel Silwerfeldt. På albumet gästar John Lindqwister, Joakim Leksell och Mood med sina röster. När Dennis blev sjuk i Corona och tvingades ligga på sjukhus föddes idén till bandet. Musiken är strålande synthpop från inledande spåret Damaged till singeln Things we do. Jag vill också nämna covern av Blue For Twos Someone like you och avslutande Doomed. 

Titeln på albumet kommer från The big black window. En fin sak som Joakim Leksell sjunger på. Hans röst rymmer mycket känsla och bär på en slags sorg genom hela låten. En sorg över en ensam tillvaro. Många av texterna bär på den där sorgen. Det är samtidigt ett band som inte gör sig till, som lyfter fram det enkla, minimalistiska och som samtidigt gör det väldigt bra. Det är ofta enkla melodier där inget krånglas till, vilket blir en fin kontrast till texterna om livet där mycket är rätt krångligt. 

Inledande Damaged lyssnade jag till första gången under en sen kvällspromenad vid Stenpiren i Göteborg. Påminnelserna om det mer industriella Göteborg samtidigt som vinden slog mig hårt i ansiktet gav låten ett fantastiskt spelrum, en värld att blomma i. Den är ett elektroniskt hårt mörker som är både dansant och trasigt. En blivande klassiker på synthklubbarna. Upprepningarna av orden ”I’m damaged” från John Lindqwister träffar en rätt in i själen. Den lätt nedtonande covern på Someone like you är fantastisk och ger mig ytterligare ett perspektiv på en av mina favoritlåtar. 

I avslutande Doomed, som gästas av Mood, pratas orden fram. Ett statement upprepas gång på gång i slutet av låten. Kanske kommer vi inte vara lyckliga men vi behöver inte låtsas längre. Kanske var allt kört redan från början. 

Det är ingen ljus värld som målas upp, det är rester av en stad som förvandlats, rester från ett annat liv, en annan tid. En kall sådan. Samtidigt är det här musik som är så långt ifrån trista filter, pretentiösa idéer och överarbetade arrangemang. Det här är både dansant och gjort med hjärta och känsla och med en stark tro till det egna uttrycket.

Lyssna här nedan!