fredag 22 september 2023

Fem album: Sara Möller

Foto: Dragan Popovic

Sara Möller släpper idag sitt tredje album sedan debuten 2014. How and how är ett album där jazzens händer möter bluesens dito. I det mötet får vi en vacker skiva som låter både skör och rå, den beskriver även en värld som är just både skör och rå. I två låtar tar hon ställning mot rasism. Ett land som utlovades bära fred och frihet beskrivs - men för vem är det fredligt egentligen, för vem är det fritt? Allra bäst på albumet är den stillsamma Let it all go. Saras röst är otrolig och särskilt just där. Berörd till tusen. Idag berättar Sara om fem album som inspirerat henne under hennes karriär. Spotify-länkar till albumen, där det är möjligt, hittar ni genom att klicka på det specifika albumets titel.

Buffy Saint Marie - Many a Mile
Fanns i mitt barndomshem och talade till mig med sin enkelhet, kraft och sitt vemod. När jag var tonåring gick jag ofta och nynnade på den folkloristiska balladen Must I go bound och upplevde gemenskap i att vara olyckligt förälskad. 

The Essential Recordings of Country Girls 
En samling inspelningar från 20- och 30-talet med kvinnliga bluessångerskor. Jag lånade den på biblioteket, brände av den och impregnerade mig med den under något år. Min favorit var Geeshie Wiley, Last kind word blues. 

Nina Simone - Feeling Good 
Jag fick låna och bränna av en bland-cd från min dåvarande favorit second hand-affär på Östgötagatan på Södermalm. För mig lyckas Nina Simone tack vare sin svärta sprida solsken över hela världen. 

Josephine Foster - Little Life 
Ett hemma-inspelat album där en av de mest egensinniga artisterna jag vet spelar alla instrument och sjunger i stämmor med sig själv. Jag älskar denna textrad från titelspåret: “Songs keep coming, even happy to be sad.”

Tom Waits - Alice 
Antagligen den skiva som influerat mig mest de senaste åren. En helt egen, rökig, romantisk, vemodig och vacker värld som gör mig uppsluppen genom sin kreativitet och poesi.

/ Sara Möller 

Lyssna på How and how här nedan!