lördag 16 september 2023

Raketklubben - Villagatan

Foto: Press

Raketklubben från Borlänge släppte nu i dagarna nya singeln Villagatan. Bandet, som består av Linn Grins, Rasmus Samuelsson, Alexander Graham, Lukas Anderhell och Jonathan Vester har släppt ännu en fantastisk låt, men mer om det lite senare. 

Jag fastnade för bandets musik i samband med att de släppte det självbetitlade debutalbumet för två år sedan. Där fanns låtar både att dansa till men också att vara eftertänksam till och kanske var det just i det eftertänksamma som bandet var som allra bäst på debuten. Lyssna på On the edge och Portugal.

Bandet, som debuterade med singeln Industristad redan 2018, har genomgående skrivit texter som klär av sig, som berättar, som fängslar. En låt som Sen jag lämnade dig (2019) har verkligen känslorna på högsta volym och jag gillar hur stort man kan få ord att låta genom att tona ned allt annat och fokusera på just orden. Nu i år har de tidigare släppt singlarna Hollywood och Sommartid. Jag gillade själv Sommartid och det avslappnade soundet i den. Linn Grins röst är fantastisk i låten. Hollywood var mer dansant och en låt som kanske var mer direkt än Sommartid. Samtidigt kändes Sommartid mer som något nytt och än mer spännande. Mycket bra låtar båda två, dock. 

I höst kommer en ny EP från bandet och Villagatan är det senaste smakprovet därifrån. Det är ett personligt smakprov som berör mycket. Det är ett brev från en barndom, ett foto från en svunnen tid som lämnade spår. Spår av något svårt. Linn sjunger om ”tusen nålar i magen” och ”någon gång i livet så tar någon du älskar skada.” och det är en fantastisk text rakt igenom som aldrig dömer men som förklarar något svårt. Jag tycker att det är mycket fint. Raketklubben klär känslorna de sjunger om på ett oerhört berörande sätt.

Lyssna här nedan!