fredag 25 augusti 2023

Musikminne från Elias Emanuel

Foto: Ada Hallgren 

Elias Emanuel blev känd redan i tidiga tonåren när han vann Lilla Melodifestivalen 2013. Efter det tog Elias en paus men han återkom till musiken med den finfina Poesi om drömmar och Ullevi 2019 och nu är han äntligen aktuell med sitt debutalbum Molotov skies som släpps i slutet av september. Den nya singeln Tårgas är det senaste smakprovet ifrån albumet. Singeln är både mörk och luftig på samma gång. En låt att hoppa till, dansa till, vara vaken hela nätterna till. Idag gästar Elias bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

När jag som liten målbrotts-fjutt var med i höjdarprogrammet Lilla Melodifestivalen så blev jag skickad till en sångpedagog för att, ja, läka mitt målbrott. Jag anländer till studion där sångpedagogen har sina lektioner. När jag går in möts jag av ett slags pentry med soffa, bord och kaffebryggare och genom en dörr så hör jag sjungandes skalor och sångövningar. Det är tydligt två röster, en kvinnlig och en manlig. Jag insåg snart att det pågick en lektion som jag skulle få vänta på. När jag har väntat i ca 10 minuter så öppnas dörren och jag möts av ett ”hej” från sångpedagogen och ett annat leende från ett mycket bekant ansikte. Ett ansikte jag hade sett på Tv, i reklamer, överallt. 

Hon presenterade mig för mannen och förklarade att jag var där i samband med "Lilla Mello". Sedan vände hon sig till mannen och bad om några tips och råd att ge mig. Då tog mannen min hand, närmade sig så att våra ansikten nästan nuddade varandra, och sa i en nästan viskning "Bry dig inte om kritiken, så länge du är oförglömlig". 

Sex år senare, 2020, påbörjade jag arbetet med mitt debutalbum Ett ganska melankoliskt album om ungdomlig frustation och sökandet efter en bortkommen musikalisk gnista. Under processen hamnade jag i en skrivkramp och kämpade för att göra minsta lilla framsteg. Då plötsligt minns jag tillbaka, ”Bry dig inte om kritiken, så länge du är oförglömlig”. De orden tände en eld av inspiration och jag skrev klart låttexten till låten som nu är titelspåret för mitt debutalbum Molotov Skies. Och ja, personen som delade livsrådet som på många sätt blev en katalysator för mitt kommande album var ingen annan än – du gissade rätt – Sean Banan. ”Skaka rumpa”

/ Elias Emanuel 

Lyssna på Tårgas här nedan!