onsdag 5 juli 2023

Ida Gratte - När dom andra drar (Feat. A.A)

Foto: Pearl Kalemela

Ida Gratte är tillbaka med årets fjärde singel. Den ambivalenta kärlekssången Kanske följdes upp av viktiga Har du kommit hem? som handlade om att många kvinnor behöver oroa sig för att bli överfallna när de ska hem från exempelvis krogen. Där efter släpptes Vi måste prata i maj, en lekfull låt om relationer som förändras med tiden. Man kanske inte vill att relationen ska vara slut men man inser att man inte mår så bra av den heller. När öppenhet har ersatts med slutenhet, då är det viktigt att våga ifrågasätta det och säga till den andra parten: Vi måste prata! 

Ida har med tiden samlat en stor fanskara och hon spelar live då och då runt om i Sverige och jag har själv fått höra att hon har en väldig inlevelse och känsla på scen, precis som hon har i studion. Precis som i hennes projekt Miss Sister så finns en tanke och ett stort hjärta i musiken. 

På nya singeln När dom andra drar gästas Ida av Alexander Andersson, även känd under artistnamnet A.A som förra året släppte fina singeln På min grind. Han släppte även singeln Vad som helst med Alicia Ericson. Överlag är Alexanders fantastiska texter något som utmärker honom. Lever snabbt är exempelvis en väldigt fin låt, som han släppte 2021, med både ett skönt beat och framförallt en berörande text. 

När dom andra drar är en låt tillägnad Idas bror. Det är en låt präglad av syskonkärlek, att vara olika och sällan prata särskilt djupt med varandra men samtidigt vilja vara en del av den andras liv för alltid och längre än så. Det är viktigt att inte förlora varandra på vägen och ge varandra tid. De kollade på serier tillsammans under nätterna när de växte upp och Ida ville bli som sin bror. Det är en kärleksfull text som börjar vemodigt men där både musiken och texten blir mer och mer hoppfull och somrigt blomstrande. Det är en låt där texten är det starkaste, där A.A bidrar med en stort portion känslor och intensitet när han kommer in, där Ida som vanligt lyser i rösten och där låten svänger som allra mest i slutet när tempot ökar som mest. Jag skulle bli rörd om jag var Idas bror.

Lyssna här nedan!