fredag 7 juli 2023

Svalarna - Med hjärtat intakt

Foto: Henrik Langemyr 

Jag föll verkligen för Sofie Jonssons Underbara Ingenting 2019. Blodet flyter nånstans bredvid var en EP på gränsen mellan jazz och pop. Den skildrade vardagliga känslor på ett fint och lekfullt sätt och var en av de absoluta topparna det året, en låt som Tillsammans tillhör den skara låtar som hjärtat aldrig kommer sluta omfamna. Sofie är verkligen en unik artist och det märks även på hennes Instagram som är både rolig och givande att följa. Sofies språk är målande och jag ser henne verkligen som en mångbottnad artist där uttryckssätten kan variera, men där hjärtat verkligen är med hela tiden och kärleken till det där livet som trots allt är rätt svårt att förstå sig på ibland. 

Sofies nya projekt heter Svalarna och namnet kommer, som jag förstått det, ifrån hennes farfars gamla släktgård i Hälsingland. Även musiken ska vara byggd på hennes egna upplevelser därifrån. Singeln Med hjärtat intakt är som att gå runt i en mystisk skog, inte riktigt veta var man ska, men man letar sig fram i dimman och når något förtrollande där i en glänta. Det är folk och visa och som jag tolkar texten en slags skildring att hitta en ny väg, inom sig och i ens liv. Man vet kanske inte exakt var man är på väg, men man kommer hitta fram och det man vet är att hjärtat kommer vara med i det nya. Det är kravet, att lågan finns kvar, annars fortsätter man gå för att hitta dit. 

Sofie sjunger alldeles strålande och om Underbara Ingenting var mer åt det lekfulla hållet så ser jag det här som mer eftertänksamt och mer experimentellt med musik som betar i drömska skogar och med vackra skildringar från en plats hon älskar. Det är mycket fängslande.

Lyssna här nedan!