lördag 15 juli 2023

ALVA - Nåt som inte ens har hänt

Foto: Philip Kihl

Det är en intensiv låt som ALVA precis har släppt. Nåt som inte ens har hänt är en låt där sorgen är en del av hennes röst och berättelsen en del av vad hjärtat upplevt och det är både intensivt och berörande. Det är en slags uppgörelse med sorgen, en boxningsring där man är utslagen men man reser sig igen. Till slut vinner man över sorgen även om det kan ta tid. ALVA är en artist som jag följt med intresse sen hon började sjunga på svenska. Många av de engelska låtarna är fantastiska, men de svenska låtarna känns närmare och jag blir än mer berörd av dem. 

Jag har ett fint minne av att en person på vagnen hem skreksjöng till Fuck dig, som släpptes 2022. Det är en fantastisk låt så jag förstår personen. Duetten Panna mot panna, som hon släppte med Kapten Grå, är en av de mest känslosamma låtarna som släppts i år. ALVAs texter är ofta poetiska, samtidigt som de är förhållandevis raka och fyllda med vardagsdetaljer och mycket känslor. 

Nya Nåt som inte ens har hänt är som sagt en känslosam och intensiv låt som kulminerar i refrängen. Verserna är lugna och sen exploderar allt i just refrängen. Som fyrverkerier som plötsligt dyker upp på en tyst himmel. Grunden är en relation som tagit slut men texten berör mest en resa bort från sorgen, en resa till att vilja veta hur man lämnar. Det är det som skulle kännas bäst. Det är en låt som brister och skaver på många sätt, som river till och som berör på minst lika många. 

Lyssna här nedan!