måndag 1 maj 2023

Starur - Där i mörkret


Starur har nyligen släppt singeln Där i mörkret, vilket är hennes första singel på svenska. Just i år är tanken att Starur ska släppa en låt i månaden under 2023 och Där i mörkret är nummer 4 i projektet. De tidigare singlarna i år har växlat mellan mer akustiska arrangemang till synthig pop på senaste I am not in love with you. 

Jag gillar den blandningen hos Starur, där drömsk och mystisk folk möter elektronik. Saga Björling, som hon egentligen heter, sjunger som vanligt mycket fint och texten är som en eldstad som syftar på att föra människor närmare varandra och inte hamnar för långt ut i kylan eller mörkret. Det är en röst för de som inte orkar bryta sig igenom tystnaden, en hand för den som famlar runt i ensamhet. Arrangemanget doppar sig något i det elektroniska men överlag är det en melodi som styrs av harpa och fiol. 

Det finns en stor omtanke och värme i Sagas musik. Jag minns hur rörd jag blev av jullåten Silent nights are over, som hon skrev till sin lillebror Tristan som gick bort för snart 10 år sedan. Texten handlade bland annat om att sitta vid elden med sin bror och här finns också den värmen. Här samlar hon alla som behöver kring den där elden. Det är en mycket vacker låt och jag hoppas Saga fortsätter med att varva sina engelska låtar med att sjunga på svenska. Det skapar en än större närhet i musiken.

Lyssna här nedan!