lördag 27 maj 2023

Musikminne från Leyli


Leyli Afsahi släppte under namnet Leyli singeln Darkest before daylight 2020 och igår släppte hon efterföljande Change for the better. Det är en stillsamt vacker låt där Leylis röst verkligen glänser. Texten beskriver en slags nystart, lite som när livet klär sig i vårskrud och något nytt börjar växa ut i ens liv. Det är hoppfullt och innerligt - och väldigt vackert. Idag gästar Leyli bloggen för att berätta om ett musikminne, kopplat till Polarpriset, BB King och Jimmy Page!

Mitt roligaste och galnaste musikminne är när jag var 16 år och gick på Polarprisgalan tillsammans med min pappa och mina två yngre bröder. Jag kommer från en musikintresserad familj och under hela uppväxten var min pappa väldigt mån om att ta med oss barn på konserter. Mitt största intresse på den tiden var 70-talsrock, och jag hade börjat spela elgitarr två år tidigare. Idolen var Jimmy Page från Led Zeppelin. Gissa hur taggad jag blev när jag fick veta att Polarpriset 2004 gått till BB King och att ingen mindre än Jimmy Page skulle läsa nomineringen på ceremonin! Jag måste dit! Sagt och gjort - min pappa köpte biljetter och vi åkte till Stockholms konserthus. Själva ceremonin var visserligen pampig men för en 16-åring var det kanske lite för formellt och utdraget. Att se sin största idol i egen hög person var däremot nästan en surrealistisk upplevelse, även om han såg väldigt annorlunda ut från konsertfilmerna jag brukade se på DVD. 

Den galna delen av berättelsen utspelar sig dock inte under själva ceremonin, utan efter. Så fort det hela var klart går vi ut i Konserthusets foajé. Jag går lite i förväg och hör plötsligt någon säga ”the bus to Grand Hotel is right outside”. Ett ögonblick senare sitter jag på bussen. Ingen har kollat vem jag är. Min pappa ringer mig på min Nokia 3310 och blir nog lite chockad när han får höra vart jag är påväg. Bussen kommer fram bara en liten stund senare och jag följer med strömmen in på lyxhotellet. Det visar sig att det är där receptionen ska hållas. Hela den svenska musikeliten är förstås på plats. Jag går nästan in i Per Gessle och känner mig lite allmänt förvirrad och malplacerad. Fortfarande är det inte någon som lägger märke till mig - nästan som att jag var osynlig. Jag blir lättad när pappa och brorsorna kommer in genom entrén. Pappa känner sig ännu mer malplacerad - han är den enda mannen som har kostym istället för smoking. Jag har på mig min finaste topp från H&M och en kort pennkjol lånad av mamma, men framstår som väldigt basic bredvid de eleganta damerna i aftonklänning. Det finns heller inga andra barn eller ungdomar där. 

Jag minns inte riktigt vad som hände de efterföljande minuterna men mitt nästa minne är att jag och brorsorna befinner oss en trappa upp i VIP-loungen. Och där är BB King! Han sitter bekvämt nedsjunken i en stor fåtölj och verkar ha en djup konversation med en dam, så jag vågar inte riktigt gå fram och skaka hans hand. Det är något jag ångrar idag! Mina brorsor står nervöst i ett hörn och knaprar jordnötter. Jag minns att rummet var som en normalstor konferenslokal men med få sittplatser. De andra människorna la jag inte märke till - jag var upptagen att titta på BB King, men konstaterade samtidigt att Jimmy Page inte var där. Ska jag kanske gå tillbaka till det stora lobbyn och se om jag hittar honom? Innan jag hinner ta ett beslut är det någon som blåser en fanfar. ”His Majesty the King of Sweden! Her Majesty the Queen of Sweden!”. Dags att gå... Jag hinner kanske halvvägs ner för trappan när jag ser att Kungen och Drottningen är på väg i min riktning. Och strax bakom dem går han - JIMMY PAGE! 

Jag står som förstenad på en avsatserna. När Jimmy Page går förbi mig stammar jag fram ett nervöst ”Hi Jimmy....” Han bara stirrar tillbaka. Det måste ha varit märkligt att se en underdressed tonåring på den lyxiga receptionen. Min nästa syn är mina brorsor som halvspringer ut ur VIP-loungen. De nästan krockar med Drottning Silvia! Nåja, nu är det kanske dags att gå hem. Vi hittar pappa som undrar vart vi tagit vägen. En vakt tittar frågandes på oss. Vi lämnar hotellet samtidigt som folk börjar sätta sig till bords. Det fanns tyvärr inga platser över till oss...

/ Leyli 

Lyssna på Change for the better här nedan!