fredag 26 maj 2023

Musikminne från Carlos Atlantis


Carlos Atlantis släpper idag albumet
Magisk realism, vilket är deras andra album i ordningen. Debuten Yr i olika situationer kom i början av sommaren 2020. Skulle säga att deras drömska indiepop har blivit aningen stökigare och rivigare. Mer explosiv, helt enkelt. Texterna är genomgående mycket bra och i allt från fina Slå på saker tills dom låter till mer lugna Ändra form så lyckas de verkligen fånga mig. Jag gillar stämningen de bygger upp och texterna är verkligen fantastiska och de sticker ut i bruset av allt som släpps. Strålande på så många sätt. Den 8 juni firar de albumsläppet på Babel i Malmö och idag gästar de bloggen för att dela med sig av ett musikminne!
 
Någon gång under hösten 2012, två år innan Carlos Atlantis bildades, såg två av oss det amerikanska indierockbandet Grizzly Bear på Berns i Stockholm. De turnerade med sin nya platta ‘Shields’ och vi var som förhäxade av detta nyskapande och begåvade band. 

Vi förundrades över hur låtarna som kompositioner lät så organiska och enhetliga trots att de sällan följde vanliga låtstrukturer inom pop- och rockmusik. Inte minst fastnade vi även för hur denna grupp lät dynamik spela en så central roll i många låtar; hur naturliga växlingarna lät mellan finstämdhet och käkmuskeltriggande crescendon. 

Vad gäller det rytmiska så framstod Chris Bears trumspel så musikaliskt att det stundtals knappt gick att uppfatta som en egen komponent. Självklart hördes det men var så väl inflätat i resten av musiken att bandet tycktes operera mer som en självständig organism än enskilda bandmedlemmar. Liksom Chris Bear har jag (Johan) en fot i jazzen och den andra i rockmusiken, och jag tyckte mig höra detta överbryggande spel mellan dessa två stilar på ett helt unikt sätt. Istället för en fullständig klash mellan genrer så var detta ett ödmjukt möte dem emellan. 

På vårt nya album Magisk realism hörs nog inga uppenbara likheter med detta band som vi såg den där höstkvällen 2012. Våra egna musikaliska preferenser har förändrats sedan dess och nya medlemmar med helt andra influenser har satt en tydlig prägel på hur Carlos Atlantis låter. Däremot: varje gång vi börjar skriva på något nytt så tycks vi naturligt söka oss till någon slags gemensam utgångspunkt i form av de musikaliska ideal vi upptäckte med Grizzly Bear. Hur vi ser på låtstrukturer och hur vi tänker kring ljudbilder. På så sätt lever detta vidunderliga band vidare för oss i nästan allt vi gör. 

/ Johan Portmark och Filip Astner i Carlos Atlantis

Lyssna här nedan!