torsdag 11 maj 2023

Glenn Udéhn - Vakna


Jag tycker om när Glenn Udéhn omfamnar vistraditionen. Jag minns när vi pratade någon gång, så nämnde han att han gärna ville närma sig det mer visaktiga soundet. Det har kanske inte märkts jättemycket, men i stunder har det som till viss del började på b-sidan Sjung en visa till utvecklats och jag själv tycker att det är något som Glenn absolut ska utveckla än mer. På senaste albumet En natt en dag en vecka en månad ett år ett liv så älskade jag verkligen Lamporna tänds och släcks. Glenn är fantastisk på att fånga stämningen i det lilla, i det mer akustiska. När instrumenten är färre blir rösten ett än viktigare instrument och i Glenns fall så är hans röst som bäst i de sammanhangen. 

Låten Vakna är en melankolisk visa där Glenn sjunger ”jag har gråtit bort hela våren” men där solskenet ändå kryper in i texten. Det blir sommar, det finns ett hopp om att livet vaknar till igen. Glenn fortsätter med de fina raderna ”Du måste lova att ge dig en till chans, så du får känna det bara fåglarna kan säga” och för mig är det en av Glenns bästa låtar på länge. 

Jag gillar den sköra romantiska melodin, hur Glenns och Klara Goligers röster passar så bra ihop. Klara håller sig i bakgrunden, men på ett väldigt fint sätt. Låten ökar i tempo när halva återstår och jag hade nog föredragit om den fortsatt som den började, men det är ingen stor grej just här. Jag hoppas Glenn fortsätter omfamna vistraditionen. Det är något som verkligen klär honom. 

Lyssna här nedan!