tisdag 14 februari 2023

Musikminne från Råhypnos


Pablo Rautenberg och Nadja Virgé bildar den göteborgska duon Råhypnos. Senaste albumet What is Real? kom i november förra året och är en nära och känslosam skiva i gränslandet mellan darkwave och indiepop. Duon har gått från det råa elektroniska till att på senaste skivan bli mer akustiskt och finstämt. Nu i dagarna släppte Råhypnos en video till låten Fields of electricity som är hämtad från What is Real?. 
Idag gästar Nadja bloggens serie Musikminne!

Man kan väl säga att vi båda (Nadja & Pablo) delar en fascination för människor med lite udda och skariga kanter. Många dokumentärer vi diskuterat genom åren har handlat om trasiga, karismatiska, psykotiska ja, människor som fastnat på näthinnan på något sätt och ger avtryck. Kan ju även finnas inom den egna familjen. Man behöver inte alltid gå så långt för att få inspiration. Ett gemensamt intresse för livets upp- och nedgångar. Oftast så blir låttexterna till. Vi fastnar i samtal kring en film, dokumentär, händelse i livet. Stort och smått blandat med dröm, elände, längtan till något annat. Existentiella frågor, ofta knutna till en skum karaktär av något slag eller en udda historia. 

Ett fint musikminne för oss är när vi spelade på ett slutsålt Musikens Hus i Göteborg 24 maj 2019. En kväll i den mörka musikens tecken tillsammans med två grymma band, King Dude (US) och Rob Coffinshakers Underground Fire. Vi hade med oss ett gäng musiker som bidrog med sina imponerande egenskaper, tacksamt! Ett fint minne. Spelningen gick bra! Det var en superkul kväll! 

Men när lamporna släcks, lokalen stänger ner, man är nästan sist kvar och undrar vart alla tog vägen? Lite lätt dragen och endorfinerna börjar lugna ner sig, man börjar fundera på hur man ska komma hem. Verkligheten kommer i kapp, det börjar landa lite… Skum känsla. Känslan av att vara rockstjärna känns avlägsen (den känslan leker man ju med ibland.) Det har dessutom börjat regna…Bilder som flashar till i huvudet som om man är med i en egen dokumentär. Men inget filmcrew syns till, man är ensam med taxibilarna, rödljusen och kebabkön. 

Hem till verkligheten, stapplandes med sina finskor över kullerstenarna. Läppstiftet utsmetat sen länge, en fullsatt stadsbuss, ingen limo här inte. Skickar ett en meters långt mess till Pablo om hur tacksam och glad jag är. Vilken rolig kväll, visst var det bra? Eller? Ja... en ofta förekommande företeelse som vanligt när vi gjort något kul ihop. 

Vi startade detta som en kul idé och hade inga tankar eller planer på hur det skulle utveckla sig, vi har bara fortsatt sen dess. Billigare än att gå till psykolog och man har dessutom roligt när man ses. Kreativa stunder som, om man har tur, mynnar ut i spännande musik.

/ Nadja Virgé, Råhypnos 

Lyssna på senaste albumet och kolla in musikvideon till Fields of electricity här nedan!