fredag 17 februari 2023

"Jag håller inte på med utpressning, men ska börja med det nu 2023"


Kim Kennegård har sin studio på promenadavstånd från där jag bor. Bara en sån sak. Under namnet Idanceforcookies gör hon smycken som kändisar bär och prints som fyller deras väggar. En av hennes ringar var en del i en snuskig ring-kupp under Melodifestivalen. Under en längre pratstund med Majornas egna konstnärsjuvel så pratade vi mer om kuppen i SVT, om vad hon skulle skapa om hon fick göra ett eget sällskapsspel, om att prata när man går på bio och om hennes önskan om att kunna vaska snus.

Häromveckan var du inblandad i en snuskig ring-kupp i SVT! Berätta mer om vad som hände! 
- Du! Jag fick ett meddelande på Instagram om att min ring ”men kuken” skulle vara med när låten Raggen går framförs och SVT hade sagt nej. Det brukar vara så - jag får ett meddelande av någon. Tyvärr inte mer spännande än så. Men kommer ha med nya smycken när samma grupp tävlar i semifinalen - men då med lite mer smakfulla smycken. Nu undrar du: VAD FÖR SMYCKEN? Ja, givetvis en ring med en bild på korv med bröd. Givetvis. 

Ditt namn nämndes inte men har du fått en ökad efterfrågan på ringen sen dess? 
- Eftersom jag inte nämndes så: Absolut inte. Nix. No. Nej. 

Om du ska nämna tre saker som verkligen stått ut under alla år som du haft ett eget företag, vilka blir det då? 
 - Åh herregud, tre saker! Du menade givetvis sex saker. 

Positivt 
1. Fantastiska kunder som är så jäkla snälla och framförallt roliga. 
2. Roligt på jobbet nästan jämt. 
3. Hårt slit lönar sig osv. 

Negativt 
1. Posta paket varje dag 
2. Folk man känner som inte förstår hur viktigt det är att ibland dela ett litet inlägg pga. algoritmer. 
3. Algoritmer. 

Hur skulle du sammanfatta ditt 2022 om du blickar tillbaka? 
- Jag gjorde mitt bästa. 

Förra gången vi pratade sa du ”när pyjamas och tända ljus finns med i ens arbetsdag, så har man det ändå rätt gott.” Är det ofta du har möjlighet att jobba i pyjamas? 
- Hallå, det har varit pandemi?! Fast jag hade haft så ändå. Men äntligen så går alla min medmänniskor i matchande myskläder. Tråkigt att det skulle behövas en pandemi för att folk skulle vakna. Jag har ju butik så egentligen borde jag väl ha nån blommig klänning och nån tjusig frisyr. Men jag vet inte. Jag är periodare. Trivs med att vara ful nu. Kanske blir snygg imorgon. Vi får se. 

Du bor i Majorna - vad har du för smultronställen där? 
- Min studio på Karl Johansgatan 9, Röda sten för närheten till vattnet och Filuren. Filuren är en liten leksaksbutik där jag nästan varje fredagsmorgon ramlar in för att köpa lego. 
 
Om du skulle skapa ett eget sällskapsspel, vad hade kännetecknat det spelet? 
- Cash. Det hade inte funnits något höger och vänster och spelplanen hade varit fylld av gröna växter och regn, mycket regn. Hela tiden hade det regnat. Vinsten hade varit pengar, inte nån jävla ära. 

Om du kunde återinföra en modetrend eller ett gammalt slanguttryck, vad skulle det vara? 
- Benvärmare och ”tira masti”. 

Zara Larsson vill kunna prata på bio - är du för eller emot samtal under bion? 
- Jag skulle aldrig gå på bio. Att höra folk knapra baconsnacks med öppen mun är som att dö långsamt.

Hur ser en riktigt, riktigt go helg ut för dig? 
- Okej, nu ska vi se här. En stock snus för jag vill kunna vaska snus, typ byta varannan sekund. Jag gör det inte. Men man vill ju kunna - lyx lyx lyx, du vet. Tolv iskalla Cola Zero i kylen. Jag måste åtminstone ha en liten titt på havet. Mitt barn och kille är med. Det ska regna och alla ska vara glada. Mormor är frisk och kanske en kompis kommer över och masserar min rygg. PMS finns inte och givetvis inte krig - men det är väl underförstått. Ta bort nazism och koriander när vi ändå är igång. 

Har du något speciellt partytrick? 
- Jag är 1.78 cm lång - bara det är ju party. Ville bara få det sagt för jag blev nyligen så lång. Nån jävel (Margareta på MVC, jag tittar på dig) måste mätt mig fel under livets gång, för helt plötsligt är jag två centimeter längre. Det kanske inte var ett svar på frågan? Men det var ett svar. 

Hur har pandemin och sen inflationen påverkat din produktion? 
- Inte min produktion. Men det går i vågor med försäljningen. Man är ju nära konken ofta - men det pratar jag inte om på sociala medier för att folk blir så stressade och vill handla för att vara snälla. Jag håller inte på med utpressning, men ska börja med det nu 2023. 

Är det något speciellt du började med under pandemin som du fortsatt att hålla på med? 
- Gissa vem som köpte ett Playstation 5, ett headset och blev en sexig gamergirl? Japp. Jag. 


Är det fortfarande Håll käft-ringen som säljer bäst?
 
- Absolut inte! Det är en ring det står stark på med ett litet venussymbol. Jag kämpar på och lägger ut nya texter på daglig basis, men icke sa nicke. 

Du är ofta väldigt rolig och träffsäker! Är det någon gång din humoristiska ådra inte helt jobbat till din fördel? 
- Du menar om jag ibland drar skämt så att hela rummet tystnar och stämningen blir tung-andad? Nej, det har aldrig hänt. Det är bara succé succé succé. 

Har du något favoritklipp på Youtube som du återkommer till gång på gång? 
Runt 0:38 när den andra kommer, haha! 900.000 av alla visningar är nog jag. 

Är det något nytt fränt som du planerat att göra detta året? 
- Jag vill illustrera en bok och göra designen på alkoholfri öl. Det är en plan. Jag tänker att alla med bryggeri kan maila mig ungefär NU. Julafton med Pelle Svanslös-tema med min kompis och familj. Göra flera porträtt och massa nya smycken. Vill ha mer muggar och kläder också. Vill så mycket. Vill också åka spårvagn. Det var nog det. 

Till sist, om du var en karaktär i en klassisk bok, vem skulle du vara då och varför? 
- Finns för många att välja på! Men vi säger så här: är den smart, rolig, stark och modig och samtidigt lite svag och rädd, då är det jag. 

Kolla in Kims konst på hennes hemsida och följ henne på Facebook här och Instagram här!