torsdag 8 december 2022

Musikminne från Anna Ran


Jag har lyssnat om och om igen på Anna Rans debutalbum
Desert flower. Det är ett drömskt och magiskt mästerverk där små detaljer i låtarna skapar nya världar. Anna är, utöver sitt soloprojekt,  medlem i bandet Neonhaze som hon har tillsammans med Axel Larsson. Idag gästar Anna bloggen för att dela med sig av ett musikminne! 

Det första musikminnet som direkt kom upp i mitt huvud var den första låten som jag blev helt hänförd av. Min första låtförälskelse. Min första musikförälskelse. 

Jag var fem eller sex år gammal och stod i köket och sjöng till mamma så hon skulle förstå vilken låt det var: ”Innitönna ääänitöna fläj.” Hm… Hon förstod inte vilken låt det var. Ingen visste något om internet och den första webbplatsen var inte ens uppfunnen än. Det fanns inga streaming-tjänster, appar eller sökfunktioner som kunde hjälpa mig. Bara radio, cd-skivor och kasettband. Min pappa var bilmekaniker och en dag när vi satt i hans stora Volvo FL4 för biltransport, visste jag på något sätt att den låten fanns på något av kassettbanden där i lastbilen. 


Kassettspelaren var placerad ovanför oss vid taket. Jag sträckte mig upp och satte i band, vände på dom och försökte få pappa att förstå vad jag letade efter. Att jag var tvungen att höra den här låten. Nu. Jag spolade och spolade och nu äntligen hörde jag den ”Close your eyes, give me your hand darling”. Jag minns så himla väl hur jag satt där i bilen med pappa bredvid, vi stod stilla mitt på vägen framför en brant backe, och äntligen fick jag höra den igen - Eternal Flame av The Bangles. 

Nu när jag skriver det här så lyssnar jag på den igen. Det enda jag behövde göra var att skriva in namnet på den och så dyker den upp. Den är lika magisk. Men det var nåt extra magiskt med att faktiskt få vänta och längta. 

/ Anna Ran

Lyssna på Desert flower här nedan!