fredag 2 december 2022

Anna Bodotter - Metamorfos


Anna Bodotters tredje album Metamorfos rör sig mellan olika årstider och olika slags känslor. Från singelliv till en trevande kärlek där man inte riktigt vet om manuset för ens liv ska ändras om, där allt är lite osäkert. Vågar man tänka och längta större? Vågar man kasta sig in i något? Här finns låtar som behandlar det svåra i att vara människa men överlag så är det Annas mest hoppfulla album hittills. Och även om Annas musik fortfarande är elektroniskt drömsk och texterna fortfarande bär på en blandning av fantasi och verklighet så känns det här albumet som det där det är verkligheten som går först i mål. Det är fler blickar utåt och en stor längtan som smyckar texterna. På många sätt är känslan att det här är ett mer lyckligt album än de två första. Förstås finns rädslan och vardagsångesten som tränger på, men samtidigt finns det som ett skydd mot det, ett skydd som byggs starkare. 

Den starkaste känslan i hennes musik dock är fortfarande nyfikenheten, det finns en stark längtan i att upptäcka nya saker, nya världar, nya sätt att se på livet. Tempot varierar friskt under albumets gång och vi får bland annat Atlanten som under knappt tre minuter ger oss en perfekt poplåt. Det är albumets starkaste stund. Vi har även jullåten Stora sjön har frusit där ”stjärnor lyser som tomtebloss” och jag kan inte säga annat än att låten bär på både vemod och skönhet. Anna bygger i låten upp en fantastisk stämning och det är kanske främst där som vemodet slår starkast. I övrigt är det överlag ljusare, ett hjärta som fått tina upp. Även om mörkret visar sig här och där. 

Anna har som vanligt gjort precis allt själv, från låtarna till produktion och mixning och även om albumet nog hade mått bra av att kapa två låtar så är det Annas klart bästa album hittills, från starka poplåtar som Mördarbacken och Atlanten till fantastiska Pluto som bär på massa längtan, en önskan om att vara nära och växa med någon annan. Hon sjunger som vanligt fantastiskt och jag gillar när hennes röst lyfts fram, när varje ord blir tydligare, när rösten blir det viktigaste instrumentet. Då träffar Anna som allra hårdast.

Lyssna här nedan!