lördag 8 oktober 2022

Musikminne från Joselin


Joselin Fogelberg föddes här i Göteborg men växte upp i USA, Indonesien och i Malaysia. Hon tog examen, spelade i Jazzband och flyttade sen till Lillehammer där hon pluggade musik. Där efter blev det Växjö och mer studier. I år har hon hunnit med att vinna P4 Nästa Kronoberg, få en guldbiljett av juryn i Idol (hennes framförande av hennes egna If I had a weapon var fantastiskt) och även flyttat till Örnsköldsvik där hon studerar på Musikmakarna. Senaste singeln heter Obvious och den är sårbar och lekfull på samma gång. Joselin är som ni förstår väldigt berest och jag tycker om hur hon för in olika influenser i sin musik, hur resandet och nyfikenheten sätter fina spår i musiken hon gör idag. Spår från flera olika delar av världen. Idag gästar hon bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Ett oförglömligt musikminne för mig var min första spelning i Sverige sedan pandemin, som skedde på en restaurang i Växjö. Men innan jag berättar om den episoden vill jag gärna ge bakgrundsinformation. Under gymnasiet som jag gick på en skola i Kuala Lumpur, Malaysia, spelade jag i stråkorkester, jazzband och jag sjöng i kör. Samtidigt hade jag börjat få en del gigs, oftast i samband med skolfester, med egenskrivet material. Jag älskade att stå på scen och kontakten med publiken. 

Därför var pandemin riktigt tuff. Det första året av Covid-19 studerade jag musik i Lillehammer, Norge, och pga. pandemin fick vi inte lämna staden och kunde enbart umgås med andra elever på skolan. Det var tufft att gå ett helt år och skriva låtar varje vecka, utan att kunna uppträda med ens musik! När jag sedan flyttade till Växjö för musikstudier på Linnéuniversitetet började coronareglerna äntligen luckras upp och jag fick en förfrågan att hoppa in och spela på en finare hamburgerrestaurang i stan. De ville ha 8-10 låtar och jag såg äntligen min chans! Med stöd från vänner från skolan såg jag chansen att äntligen erövra världen! Jag förberedde min nysläppta svenska låt Säg det först och flera andra egna låtar och covers. När det väl var min tur att uppträda gav jag allt på scen, sjöng bland borden och försökte skapa en riktig popfest a’la mello. Först efter en stund insåg jag att restaurangchefen hade tänkt en stillsam musiker som sjöng stilfulla Ed Sheeran ballader med akustisk gitarr! Min musik och ansats var helt galet fel för denna publik och jag kände att jag ville försvinna från jordens yta då giget var slut! 

Men det finns en fortsättning! En klasskompis filmade katastrofen och spred till några vänner. Dessa vänner i sin tur var musiker som hade ett riktigt gig på en välkänd scen i Stockholm, och de tyckte att min show var perfekt som deras förband. På detta sätt fick jag mitt första riktiga uppträdande på en scen i huvudstaden, vilket i sin tur ledde till nya kontakter och i förlängningen öppnade fantastiska dörrar. 

Jag har ofta tänkt på vad som hänt om jag inte hade tagit chansen i restaurangen i Växjö! Jag lovade mig själv att i fortsättningen läsa rummet och förstå vilken musik som passar publiken bäst. Nästa gång en restaurang frågar efter mig skall jag sjunga lugnare bakgrundslåtar med gitarr. Men samtidigt är jag glad att jag den dagen gav allt och gav publiken den dansanta energishow de inte hade bett om. För utan den showen hade jag inte fått de ingångar i branschen som sedan kom.

/ Joselin

Lyssna på Obvious här nedan!