lördag 8 oktober 2022

Mika Akim - Tillsammans


Vilken otrolig charm och lekfullhet Sommarsången på Mika Akims album Tillsammans utstrålar. En text med rader som ”målar naglarna som terapi, ett rekommenderat tidsfördriv”. Låten är en av de starkaste på albumet, och överlag är det ett stillsamt och väldigt vackert album. Det är ett album som växlar mellan hopp och tvivel, mellan engelska och svenska, mellan vardag och något större. Eller ja, kanske finns det största faktiskt just i vardagen tillsammans med någon annan? 

I Växer vilda gästar Tove Bagge och texten går ”du och jag är från en annan planet, där träden växer vilda upp mot himlen”. Texterna är poetiska och lyfter absolut det svåra med att vara människa, att stundtals vara ett rum där ingenting får plats, men lyfter lika ofta det fina i detaljer, det fina i att vara nära någon annan. Man kanske känner att man är från en annan planet, men man har någon annan som känner samma sak, som också är född just där. 

Överlag tycker jag att de svenska låtarna fungerar bäst och jag blir berörd av den jazziga Stillheten. En vacker hymn som jag lyssnat mycket på i höst. Melodin för verkligen tankarna till sena höstnätter i stan, ensamma såna, stillsamma såna, på vissa sätt drivna av en sorg - men rösten bidrar med tröst och värme. Fantastiskt fint. 

Jag gillade verkligen Mika Akims första album Till kroppen som kom för två år sedan men här har hon överträffat sig själv. Helt klart ett av de starkaste albumen i år. Kanske det allra bästa.

Lyssna här nedan!