tisdag 14 juni 2022

"En gång vaknade jag under ett bord bredvid en stor pytonorm"


Big Fish släpper albumet Kalla döda drömmar nu på fredag och spelar samtidigt på Pustervik här i Göteborg samma kväll. Det är första albumet sen 1996, då de släppte
Andar i halsen. Nu i år gjorde de comeback med ny musik, signade på Göteborgska Progress Productions. Först släpptes singeln Döden vid Järva krog som imponerade djupt på mig och nyligen släpptes titelspåret Kalla döda drömmar som singel. Jag som fått höra albumet kan säga att det är det bästa som Big Fish hittills har släppt. Tempot har sänkts på vissa plan, men det bidrar samtidigt med en större tyngd och en fantastisk stämning. Här, i en längre intervju med sångaren David Giese, pratar vi om nya albumet, om Depeche Mode, om rasism och om att vakna under ett bord, bredvid en stor pytonorm. 

Hur kom ni fram till att det skulle bli ett nytt album efter så många år? 
- Vi hade en ganska lång period av glesa men välbesökta gigs, för mig var det rätt sweet att ha en sån direktkanal till ens ungdom och bara köra gamla grejer. Men Andreas tyckte det fick vara nog med nostalgishowen för några år sedan, vi behöver visa fansen att vi är ett aktivt band. Så då började tanken väckas. För mig hade det alltid verkat osannolikt att vi skulle börja skriva nya låtar. 

Var låg den största utmaningen i att skriva musik igen? 
- För min del var det tveklöst textbiten som var det största hindret. Jag har ju varit aktiv med musik i alla år sedan BF la av 1996, men texter har jag inte skrivit alls sen dess. Det var i och med ett jobb jag gjorde för en uppsättning av Shakespeares Kung Lear på Romateatern på Gotland, att reda ut några bitar av pjäsen och göra om till sångtexter, som det lossnade. 

Ni skrev mycket nytt material under pandemin - kan man säga att pandemin gjorde att comebacken kom närmare i tiden än den hade gjort annars? 
- Absolut! Den gav oss alla mer tid att jobba ihop och den dämpade vardagsbruset så att idéer, tankar och formuleringar kunde stiga till ytan. 

Tänk dig att det nya albumet är som en fysisk plats. Vad är det för plats och hur mår människorna där? 
- Haha, bra fråga. Jag har alltid känt mig hemma på såna där typiska europeiska squatställen, massa skitiga punkare och anarkister och junkies och musik och kärlek och typ brinnande soptunnor, haha. Det är ett sånt ställe. Ett brett spektrum av existenser och måenden. 

Nu ligger ni på Progress Productions. Hur fick ni kontakt med Torny Gottberg från början? 
- Han är ett gammalt Big Fish-fan faktiskt, jag tror han har tagit upp det med mig några gånger när han jobbade på Border. När jag fick tips från Henrik von Euler att höra av mig till Progress med nya demon föll allt på plats. 

Albumet heter Kalla döda drömmar, vad finns i och ligger bakom den titeln? 
- Titeln dök upp för några år sedan när flyktingbåtarna över Medelhavet kapsejsade som värst, det var en skräckartad känsla av ofrivillig isolering och allt våld som Europa utövade genom gränspolisen Frontex osv gav en vision om en kall ofruktbar plats där den starke styr. 


Arvid bor i Nya Zeeland, hur har han varit involverad i nya albumet?
 
- Vi lyckades inte riktigt med att involvera honom i själva jammandet och låtskrivarprocessen, kanske mest för att dom andra i bandet så snabbt kom in med låtar till mina nya texter, men under inspelningen fick vi till ett nära samarbete och en kreativ process som nästan kändes som att vi var i samma rum. Vi hade alla tagit ledigt i en vecka och medan vi tre jobbade i studion i Köping på dagen så sov ju Arvid, sen tog vi videomöte på kvällen och skickade över allt vi gjort och så tog hans arbete vid. När vi sen vaknade hade han gjort en massa pålägg och kommit med infall som påverkade hela processen så det funkade väldigt bra. Han är ytterst närvarande på plattan. 

Ni slog ju igenom lite större med Sånger ur sten, hur ser du på det albumet idag? 
- Jag tycker det är lite 50/50, många bra låtar men också några som står mittemellan det lite unga, naiva och charmiga som Vargavinter har och det mer poetiskt obskyra på Andar i Halsen. Och då kan det för min del kännas lite beskäftigt kanske. Typ låtar som Till en hip person och Maktbegär är lite osköna textmässigt. Jag menar, jag har ju villa och två barn och båt nu, haha, så jag är ju typ den snubben som jag hånar i Maktbegär, minus ett barn. 

- Det där är intressant för övrigt, jag minns en gång när jag satt på ett stillastående trasigt tåg utanför Uddevalla och uttråkad började lyssna på gamla Big Fish-låtar, då kom Jag flyter (från Andar i halsen) upp i spellistan och jag fick en svindlande stark känsla av att mitt 22-åriga jag talade rakt till mig själv idag. 

När ni började på 80-talet så var texterna på engelska, vad var den största anledningen till att ni gick över till svenska texter? 
- Det var faktiskt när jag snöade in ordentligt på punken, jag kände att den typen av texter krävde en 100% direktlänk mellan avsändare och mottagare, utan språkliga filter eller poser. Framtiden är här var vår första svenska text! 

Första gången jag hörde er var det faktiskt på en svensk hyllningsskiva till Depeche Mode. Hur mycket har Depeche betytt för er som band? 
- Dom har betytt allt! Andreas introducerade mig för Master and Servant och People are people redan på lågstadiet, och sen satt vi hemma i hans storebrors rum och lyssnade andäktigt när Black Celebration kom ut. Det gick rätt in. Deras inställning till album-formatet och deras förmåga att hitta angelägenhet i all möjliga typer av låtar är fortfarande ett ideal för oss. 

Om man jämför din syn på musik idag och den du hade när du började syssla med musik, hur har den förändrats? 
- Jag vet inte, inte så jättemycket tror jag, haha! Har alltid varit nyfiken och lätt-charmad av nya grejer. Fast det är klart, vid det här laget är traven med musik man absolut inte gillar nere på ett minimum. Ett tag var den ganska hög. 

Finns det någon person som har betytt extra mycket för er som band? 
- En viktig person är min mamma Bodil, hon upplät stora delar av sitt garage och sin källare till oss under en period när hon egentligen var ganska ledsen och kunde ha behövt lugn och ro. Det gav oss möjlighet att testa grejer och utvecklas på ett sätt som inte hade varit möjligt i en vanlig hyrd replokal. 

På 90-talet genomförde ni runt 500 spelningar, vad minns du bäst från den tiden? 
- Hmm, ganska lite faktiskt. Någon enstaka bisarr historia dyker ibland upp i minnet. En gång vaknade jag under ett bord bredvid en stor pytonorm. 

Någon särskild spelning som sticker ut? 
- Hultsfred 1994 var en avgörande spelning. Och när vi spelade ombord på Rocktåget 1995 för en publik bestående av Magnus Uggla, E-type, Orup och Just D. 

Folkmusiken började ju som något internationellt och där olika kulturer möttes, men på 90-talet blev det delvis annorlunda pga. vikingarocken som förde den mot mer nationalism. Blev ni misstolkade på något sätt under den tiden? 
- Ja, absolut. Och det kan man ju förstå. En gång skulle Dennis Lyxzén från Refused blindrecensera demos i ett fanzine och då kom Vargavinter fram. "Åt helvete med sån här nazimusik", sa han typ. 

Textmässigt så påminns jag om Historiemissbruk när jag hör När idag blir igår.”Visst kan man lätt bli knäckt av propagandan de säljer paketerad som sanning och frispråkighet”, sjunger du David. Jag delar den känslan, det är lätt att man känner sig maktlös. Hur tänker ni att vi bäst ska bemöta rasism i dagens samhälle? 
- Jag tror numera till hundra procent på det direkta samtalet, alltså att alltid bemöta åsikter, särskilt de avvikande, med öppenhet och respekt, och sen försöka skapa relationer tvärsöver barriärerna. Det andra samtalet, alltså det som pågår online, fungerar ju uppenbarligen inte. Sen är det viktigt vad man gör och inte bara vad man säger. Den bekväma övre medelklassen som isolerar sig och justerar sina åsikter till perfektion och sen ändå i smyg är livrädda att konfronteras med det främmande är bra vatten på populismens kvarn. 

Till sist, spelning på Pustervik här i Göteborg den 17/6. Vad kan publiken förvänta sig? 
- Fullt ställ, hoppas jag! Vi har strukit en hel del lugna låtar ur setlistan, hehe.

Lyssna på Big Fishs senaste singel här nedan! Kolla in dem 16/6 i Stockholm (biljetter här), 17/6 i Göteborg (biljetter här) och den 2/7 i Uppsala för Festivalspelning (biljetter här)