fredag 6 maj 2022

Orsakan - KEPS


Pia Olofssons Orsakan, som jag pratade med förra sommaren, är tillbaka med singeln KEPS. Då, när vi pratade, så hade Pia precis släppt debut-EP:n Till er. Låtarna Till mig och Till dig behandlade sexuella övergrepp och KEPS fortsätter på det temat, då låten handlar om samtycke. Musiken är dansant medan andra känslor speglas i texten. Kontrasten. Känslor som byts ut under kvällen. En förhoppning som grusas - en lycka som sänks av att någon annan inte läser av de signaler man sänder ut. 

Tyvärr är det i många situationer i samhället där människor körs över och där deras signaler negligeras eller där nej inte accepteras. Nej ses till exempel som förhandlingsbart i många lägen eller att den som fått ett nej börjar tjata och annat obehagligt. 

Orsakan är fantastisk på att sätta ord på det hemska och jag får samma känsla här som jag fick av hennes debut-EP. Det är viktiga ämnen, dels personliga och dels reflekterande ord över saker i samhället som är riktigt fucked-up. Jag hoppas på en spelning i Göteborg snart. Då vill jag vara där och uttrycka min tacksamhet. Bara så.

Lyssna på KEPS här nedan!