torsdag 17 februari 2022

Musikminne från Gram


Anna Gram som, liksom jag, bor i Göteborg är högaktuell med singeln Ultrarapid som hon släpper under namnet Gram. Det är en låt som andas längtan och passion med rader som "jag kysser dig mot väggen". Det är en fantastisk debutsingel och jag längtar tills vi får höra mer från Gram. Idag gästar Anna bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Jag har många, många fina musikminnen men ett minne som är lite extra speciellt och annorlunda för mig är den där gången då jag satt i en lada i Värmlands skogar och lyssnade till Väsen, ett folkmusikband av rang. 

Jag är uppvuxen med folkmusik och min släkt har spelat i generationer. Trots det har jag aldrig börjat spela folkmusik själv utan popgenren stal tidigt mitt hjärta. Dock älskar jag att lyssna till mystiken som finns i våran mytomspunna folkmusik och i min familj är instrumenten och visorna alltid runt hörnet på släktkalasen. Varje år åker vi tillsammans till spelmansstämman i Ransäter för att spela och lyssna till folkmusik dygnet runt. 

Just den där kvällen i juni befann jag mig i Norra Logen, en av alla logarna som ligger på området i Ransäter. Jag satt på golvet på de torra brädorna och uppe på bjälkarna satt människor och dinglade med benen över våra huvuden. Det var varmt och kvavt, sommaren pressade på utanför och människor försökte fläkta med det dom hade tillgängligt i väntan på att spelningen skulle ta sin början. 

På scenen kliver musikgruppen Väsen upp och börjar spela kvällens repertoar. Efter några låtar kommer låten På väg och det var precis så det kändes, att vi alla var på väg. Jag satt som trollbunden och bara följde med när dom spelade i symbios med varandra och det kändes som att jag och alla andra försvann in i en helt annan värld. Jag hörde allt, varenda ton som susade genom rummet och blev helt tagen, det fanns något i den låten som påverkade mig så starkt. 

Jag kan fortfarande spela upp låten på Spotify ibland.. men det som slår mig är att det går aldrig att återskapa det som hände inne i logen den där sommarkvällen, hur magiskt det lät och stämningen som var så tryckande. Jag hoppas bara att jag kommer få höra den så igen, i logen under takbjälkarna tillsammans med alla fina människor.

/ Gram 

Lyssna på Ultrarapid här nedan!