onsdag 3 november 2021

Musikminne från Ida Gratte


Ida Gratte, som kommer från Nybro från början, släppte idag sitt debut-album Visor inga ord. Ett album som innehåller 11 låtar där hjärtat märks extra tydligt. Det sprängs och slår extra starkt igenom de personliga texterna. Ljuvligt. Lyssna till exempel på fina Bara en gång till. Idag gästar hon bloggen för att berätta om ett musikminne! 

Ett av mina tydligaste liveminnen jag har är ifrån 2016 när jag spelade på en studentbal på Öland i Borgholm. På Strand hotell för att vara exakt. Jag var bokad för att spela finstämd musik till middagen för ungdomarna. Och det gjorde jag. Men när jag sa tack för mig och skulle gå av scenen så började hela rummet skrika "Fucked up world", "Fucked up world" vilket var en låt jag tidigare det året lagt upp på min facebook där jag sjöng om rädslan att gå hem och tafsande killar på krogen. Videon hade gått viralt och setts över 1,5 miljon gånger och såklart dels av folk i Småland/på Öland. Jag tänkte - inte kan jag väl dra den här, men dom gav sig inte. Så såklart fick dom som dom ville till slut. 

Hela låten igenom hörde jag hur de fulla ungdomarna skrek-sjöng med mig. Det blev så starka känslor för mig, dels för att dom kunde min låt som jag suttit hemma på sängen och skrivit och dels för att det kändes som en revolution för mig och för de andra unga kvinnorna i rummet som jag vet hade känt samma som mig på dansgolven och i parken påväg hem. När jag gick av scenen var jag helt skakig och kunde inte hålla inne tårarna! 

När jag tänker tillbaka på det så ryser jag fortfarande. Detta var den första gången som jag skrivit en låt som så många som jag inte kände kunde utantill, och jag kände att jag bara ville skriva mer viktiga texter som gör att folk vågar stå upp för sig själva och andra och vågar ifrågasätta normer. Detta minne har följt med mig och det gav mig mersmak. På mitt debutalbum Visor inga ord som släpps idag har jag till och med en låt där jag refererar till just denna stund på scen 2016. "Sjung för mig, sjung för mig, åh jag älskar när ni sjunger för mig".

/ Ida Gratte 

Lyssna på albumet här nedan!