fredag 4 december 2020

Musikminne från Mats Westling


Göteborgaren Mats Westling släppte i onsdags boken Mitt hjärtas röst på Vivenda Förlag. Diktboken består av poetiska personliga reflektioner från det allra mest privata. Mats, som annars är mest känd för sin musik, släppte senast låten Moder Sol, som låter som en ljusglimt i en vinter som nog många upplever som tuff. Idag gästar Mats bloggen och berättar om ett musikminne!

Jag har en mängd minnen kopplade till musiken, då det varit mitt yrke genom nästan hela livet. Ett av dem var under Visfestivalen på Holmön, Umeå för några år sedan. 

Det var en underbar dag med gassande sol och publikrekord. Jag skulle uppträda själv med min gitarr som näst sista akt denna festivaldag. Innan mig gick bandet Partiet upp på scen och körde minst sagt järnet! Ca. 8 pers på scen med blås och kör, levererandes sin politiska ska-musik i ett otroligt tempo. Det blir ca. 3 extranummer, publiken står upp och applåderar. 

Sedan skall jag gå på. Själv. Med min gitarr. Det stod i tidningarna efter att de först tyckte att det var elakt av arrangören, men! Då det inte gick att konkurrera med ös och intensitet skalade jag av allt till minus 5 och började min resa. Steg för steg byggde jag och publiken vår kväll, vi sjöng tillsammans, pratade om viktiga saker. Det blev en av mitt livs bästa konserter och när jag sjöng låten Perfekt var stämningen på topp. 

Jag märkte att något var på gång i publiken då jag kom till raderna – precis som du när du står naken framför mig. Då såg jag nedanför scenen ett gäng mogna kvinnor och en ung kille, som inför hela publiken strippade av sig allt utan underkläder och dansade hysteriskt. När jag sjöng nästa vers tog de på sig kläderna, för att strax efter att kasta av sig dem igen. Jag började att skratta men kom på att P4 Västerbotten spelade in P4 live, så jag fick allt fortsätta. Jag fick efter konserten veta att kvinnorna åkt hela vägen ner från sameland och hade planerat denna kupp länge och väl. Det tackade jag dem varmt för. 

/ Mats Westling 


Mats Westlings bok Mitt hjärtas röst finns att köpa signerad på hans hemsida som du når genom att klicka här. Lyssna på senaste singeln Moder Sol här nedan!