fredag 31 juli 2020

"Det finaste ordet jag vet är Drömmar. Både att drömma sig bort, och att drömma sig framåt"


Marléne Tamlin och hennes dotter Althea sprider kunskap för barn (och vuxna för den delen) om covid-19 i boken Covve och tvålen. Det kan vara svårt att förklara för barn varför de inte kan träffa sina mor- och farföräldrar just nu och om hur coronaviruset smittar. Boken förklarar detta på ett tydligt och bra sätt genom att vi får följa monstret Covve som varken gillar tvål eller vatten. Marléne har precis startat företaget Drömträdet barnböcker där hon kommer ge ut och sälja sina barnböcker. Här nedan berättar Marléne mer om Covve och tvålen och planerna på att skriva fler böcker. 

Hur skulle du beskriva dig själv? 
- Jag är en visionär problemlösare, oförbätterlig världsförbättrare, smart generalist, kreativ lattemamma och en samhällsengagerad kulturtant. 

Hur kommer det sig att du började skriva böcker? 
- Jag har alltid skrivit mycket. På senare år dock mest beslutsunderlag, debattartiklar, styrdokument och anföranden. Längtan efter att skriva skönlitterärt har legat och grott i bakgrunden hela tiden, och jag har haft ett par påbörjade bokprojekt under lång tid. Men det som äntligen inspirerade mig tillräckligt för att ta mig tid att göra klart en bok visade sig vara barnen. Min treårings fantastiska fantasi, ärliga kritik och inte minst hårda krav på snabb leverans. 

Om du själv var en karaktär i en klassisk barnbok, vem skulle du vara då och varför? 
- Oj, vad svårt. Det får nog bli Pippi då. En kreativ problemlösare som sticker ut och tar plats, men också är snäll och empatisk. Men jag skulle aldrig hälla "medusin" i avloppet så där! Och mitt hår är mer Ronja… 

Vad har varit svårast respektive roligast med att starta upp ett eget företag? 
- Roligast: Det mesta! Att få bestämma allt själv, att göra allt från budget till logga till Instagram-konto. Svårast: Bokföring och korrekta kvitton och sånt… 

Vilket är ditt bästa minne, kopplat till en läsupplevelse? 
- De bästa läsminnena är nog de där jag knappt minns att jag läste, eller vad jag gjorde i övrigt, för att jag var så uppslukad av boken. Men också alla stunder då mina föräldrar och andra vuxna i min närhet läst för mig. 

Första boken du släppte heter Covve och tvålen. Berätta om den och hur den kom till! 
- I våras hade treåringen en envis hosta och var hemma från förskolan rätt länge. Vi isolerade oss och hon fick inte träffa mormor eller farmor heller. Vi satt och ritade tillsammans en dag, samtidigt som vi pratade om det här med att smittas och så. Och då föddes det lilla monstret Covve. 

Vad har du fått för reaktioner än så länge? 
- Överväldigande positiva reaktioner! Jag har till och med fått fan-art! Gratisversionen jag la upp på en blogg i våras har laddats ner över 3200 gånger nu, och det var på förfrågan av läsare jag valde att även trycka en fysisk bok. 

I höst släpps nästa bok, Sagan om Bebissagan. Har du planer att släppa fler böcker efter det också? 
- Ja precis, Sagan om Bebissagan har också växt fram i samtal med dottern, det var en godnattsaga hon älskade när hon just fått en lillasyster. Och ja, det är fler på g! En till är redan färdig och flera andra är påbörjade. Det är som att jag samlat på mig alla dessa historier genom åren och när jag vågade ge ut Covve så öppnades en dörr inom mig, så nu bara forsar böckerna fram! 

Har du funderat på att skriva andra slags böcker också, eller är det just barnböcker som gäller? 
- Jag har tre vuxenboks-projekt på gång, faktiskt. Bland annat vill jag ge ut alla fina texter min pappa lämnat efter sig, så jag försöker skriva ett sammanhang för dem. Men just nu är det barnboksskrivandet som drar mest i mig. 

Har du någon bok som betytt lite extra för dig och i så fall vilken? 
- Åh, det är så många böcker som varit viktiga delar av mitt liv i olika skeden. Men min absoluta favoritförfattare är Robin Hobb. Min förstfödda dotter är döpt efter en av hennes karaktärer. 

Till sist, vilket är det finaste ordet du vet? 
- Drömmar. Både att drömma sig bort, och att drömma sig framåt.

Här kan man ladda ned Covve och tvålen. På Bokus finns den också att köpa.