fredag 17 april 2020

Musikminne från Pulverstan

Foto: Press

Idag släpper Västeråsbandet Pulverstan sitt debutalbum Måla mig i dina färger. På albumet finns bland annat Bäng i din säng som ni säkert har hört redan, men även Kjell Höglund-samarbetet Kjells kök/Högre upp. Idag gästar de, dagen till ära, bloggens serie Musikminne, genom sångaren Marcus Holm. 

Mitt bästa musikminne var första gången vi tog ton med Pulverstan under festivalen Vårskriket i Västerås. I brist på någonstans att repa hade vi veckorna innan fått husera i lokala punkbandet Comminors replokal. Ett litet skyffe som egentligen inte borde kunna rymma tio älskvärda idioter som bestämt sig för att bilda poporkester tillsammans. I replokalen, som var tapetserad av basisten Victors snus, spelade vi ihop oss med icke-existerande medhörning, gitarrer med avspelade strängar och trombon- och trumpetsaliv i stora pölar på golvet. 

Jag tror det var därför det blev personlig magi för mig första gången vi stod på Intimans scen under vår premiärspelning på Vårskriket, inför ett hundratal människor som i mångt och mycket är just de personer vi sjunger om i våra låtar. De excentriska och de anonyma. De som försvann och de som stannade kvar. Plötsligt kunde jag höra våra toner, höra texterna som jag skrek ner genom hundratusen watt, höra vänner och ovänner i publiken som stod så nära scenen att jag kunde se porerna i deras ansikten. Så som musik ska upplevas: live och intimt. 

Men det allra mest fantastiska var inte det faktum att jag kunde höra hur våra låtar lät för allra första gången. Det mest fantastiska var att få dela scen med människorna som har format mig till den jag är idag. Mina närmaste vänner, som jag delat tonår, upptåg och kärlek med. Även om det var ett hundratal personer i publiken spelade vi just den här spelningen bara för oss, för vår vänskap och för Pulverstan. Inte för någon annan.

/ Marcus Holm, Pulverstan 

Lyssna på Måla mig i dina färger här nedan!