fredag 27 mars 2020

"Vi skulle beskriva albumet som en väldigt mörk plats, nästan på gränsen till post-apokalyptisk"

Foto: Amanda Jonsson

Verkligheten är en duo som debuterade 2018 med singeln Ta mig hem. Bandet består av Edwin Ekstedt och Filip Lundgren. Deras gitarrdrivna pop är medryckande med starka melodier och poetiska texter som fastnar. Idag släpper de debutalbumet Låt oss falla tillsammans och här nedan berättar duon om musiken.

Hur lärde ni känna varandra? 
- Vi gick på samma folkhögskola där vi båda gick låtskrivarlinjen och fann varandra i vår kärlek till svensk indie. 

Hur kom det sig att ni valde namnet Verkligheten? 
- Vi hade från början bestämt oss för ett annat namn, men vi upptäckte att det hade blivit taget precis när vi skulle släppa vår första låt. Vi får, såhär i efterhand, tacka bandet som stal vårt namn eftersom att vi behövde rätt lång tid på oss att komma fram till Verkligheten, och under tiden hann vi också skriva bättre låtar. Själva namnet kommer av att Filips flickvän gjorde om texten till en låt och sjöng då “Verkligheten” gång på gång vilket satte sig i våra medvetanden. 

Hur skulle ni själva beskriva ert sound? 
- Skitig, gitarrbaserad indie-pop med punk-influenser. 

Hur ser processen ut, från idé till färdig låt? 
- Det börjar oftast med att Edwin kommer med en grundidé till studion där vi sedan skriver färdigt låten ihop. Låtskrivandet och produktionen går oftast hand i hand under processen. Ofta brukar mycket från demo-inspelningen vara kvar till slutproduktionen eftersom det brukar vara svårt att lyckas återskapa den ursprungliga känslan. 

Om ni skulle beskriva albumet som en plats, vad är det för plats och hur mår människorna där? 
- Vi skulle beskriva albumet som en väldigt mörk plats, nästan på gränsen till post-apokalyptisk, där människorna kanske inte mår superbra och där hoppet inte längre finns. 

Har ni själva någon favorit från albumet? 
- Det är svårt att säga eftersom vi känner starkt för alla låtarna men om vi skulle behöva välja så säger en av oss: Början på slutet och en av oss: Vi hade tid, antagligen för att de är de senaste vi skrev. 

Vad var roligast respektive svårast under arbetet med albumet? 
- Det roligaste är alltid att dra igång arbetet, och det svåraste är slutfasen med alla smådetaljer som det kan vara svårt att nöja sig med. 

Jag fastnade mycket för låten Slutet, berätta mer om texten till den! 
- Slutet handlar om frustrationen av att stå och se på medan mänskligheten förstör världen bit för bit utan att bry sig om konsekvenserna. Texten kom till ur vår egen ångest och osäkerhet kring hur framtiden kommer se ut. Kommer det ens finnas något kvar för oss? Finns det något att se fram emot om allt i slutändan ändå kommer försvinna? 

Omslaget är lekfullt och snyggt och gjort av Amanda Jonsson. Vad vill ni symbolisera med det? 
- Amanda har gjort de flesta av våra omslag, och när vi skulle ha ett omslag till albumet hade vi lite tankar på hur det skulle se ut. Sedan fick vi några förslag, och ett utkast på det omslaget som vi till slut valde med texten “Fattar att ni inte kommer vilja ha ett bokmärkesomslag. Men här är min dröm. Var tvungen och mådde mycket bra när jag gjorde det.” och vi kände båda två att det var helt rätt. Omslaget fångar på något sätt, som är svårt att förklara, hela känslan på albumet. Lika delar ångest och lekfullhet. 


Foto: Amanda Jonsson

Vilka känslor vill ni förmedla till lyssnarna, live och på skiva? 
- Vi vill, trots våra deppiga texter, förmedla hopp på något sätt. En gemenskap i ångesten och känna trygghet i att vi och våra lyssnare inte är ensamma. 

Ni bor båda i Stockholm, vad gillar ni mest med stan? 
- Det finns alltid någonting att göra, och sen är det ju en väldigt vacker stad att bara gå runt i. 

Här i Göteborg har klassiska livescener som Jazzhuset (senare Hoki Moki) försvunnit och platser som Liseberg får större och större bokningar. Hur ser det ut i Stockholm med livescener? Håller det på att förändras mycket där också? 
- Ja, tyvärr. Utvecklingen går åt samma håll som du beskriver i Göteborg där fler mindre spelställen tvingas stänga till förmån för större och större bokningar på arenorna. Den organiska musikscenen håller på att dö ut för det finns knappt någonstans att spela och det känns som att folk inte har något intresse av att gå och se mindre band spela när dom kan gå och se Ed Sheeran på Friends arena istället. 

Hur vill ni att det ska vara att gå på en spelning med Verkligheten? 
- Vi vill att publiken ska ryckas med i energin från oss och musiken på scen. Det ska vara svettigt och publiken ska känna att de är lika stor del av spelningen som vi. 

Berätta en rolig anekdot från en spelning! 
- Vi spelade i Örebro för en publik som både innehöll folk i vår egen ålder och 50-plussare, och det var en av de bästa publikerna vi haft. Det var vackert att se hur så blandade åldrar kunde röja lika mycket sida vid sida till vår musik. 

Du Filip driver även skivbolaget Septembernatt records. Hur kom det sig att du valde att starta ett eget skivbolag? 
- Jag startade Septembernatt för att kunna ge ut min egen musik, helt enkelt. Jag har alltid varit driven av att göra saker utan att behöva vara beroende av någon annan och aldrig känt ett behov av att vara signad till ett stort bolag. Sedan utvecklade det sig till att kompisar hörde av sig och ville släppa musik, och sedan har det fortsatt och jag tycker att det fungerar bra att släppa grejer själv. 

Vilken tidpunkt i pophistorien skulle ni vilja besöka?  
- Det hade varit kul att besöka tiden kring 70-80-tal och fått vara med och forma den brittiska New Wave-scenen och följa hela den utvecklingen. 

Om båda i bandet får välja sin favoritskiva of all time, vilka skulle det bli? 
- Edwin: Coheed and Cambria - The second stage turbine blade Filip: Mattias Alkberg - Anarkist 

Texterna känns både utlämnande och personliga, finns det något ni känner att ni inte skulle kunna skriva om? 
- Det känns som att det finns en gräns mellan att vara personlig och lämna ut privata saker. Om en text skulle gå över till att vara för privat så skulle vi troligtvis inte känna oss bekväma med att använda den.

Lyssna på Låt oss falla tillsammans här nedan!