tisdag 24 mars 2020

Disharmonikerna - Vem gavs visionen?


Disharmonikerna släpper idag den andra singeln från det kommande albumet, deras första efter att bandet splittrades i mitten på 90-talet. Senaste albumet, vilket var det första i ordningen, släpptes 1994, så det har helt klart gått en tid. 

Singeln som heter Vem gavs visionen? är en låt som passar väldigt bra i den märkliga tid vi lever i just nu, med pandemi och städer som töms allt mer på människor. Det är en postpunkig singel som bottnar i cynism och att känna sig frestad att ge upp. Texten andas som sagt en slags uppgivenhet om när allt omkring en rasar och om ett liv som sällan leker. 

Musikaliskt påminns jag om tidiga The Cure och Urban Hanes röst passar perfekt till musiken och känslan som bandet förmedlar. När jag återigen lyssnar på bandets första album, det över tjugo år gamla Nattens profitörer, så känns det som att bandet har behållt sitt speciella sound, men samtidigt utvecklat och moderniserat det en aning. 

Bandet förmedlar kanske inte så mycket hopp, men jag tänker att det inte riktigt är meningen heller, och som jag brukar säga så behöver naturligtvis också mörkret berättas och jag gillar Disharmonikernas The Cure-färgade pop.

Lyssna på singeln här nedan!