fredag 3 april 2020

"Jag vill helt enkelt skapa musik som representerar livet i alla dess former"

Foto: Marina Marison

Robert Nord och hans soloprojekt Deeder släpper idag debutsingeln Motivation och det är ju passande i dessa tider då vi verkligen behöver så mycket motivation som det bara är möjligt - om inte mer. Här nedan berättar Robert om sig själv, sina favoriter när det kommer till musik och så klart om singeln och vad som ska komma framöver. 

Hur skulle du beskriva dig själv? 
- Jag kallar mig Deeder. Jag är en musiker, singer-songwriter, mixare och producent från Stockholm. Jag skapar sin musik helt själv från sin hemmastudio i Hässelby. 

Hur skulle du själv beskriva ditt sound? 
- Musiken kategoriserar jag simpelt som poprock. Sen händer det att jag slänger in lite alternativa influenser men försöker oftast att skriva poppiga melodier. Jag har en tendens att skapa mycket ljud och effekter då jag har den möjligheten och gillar det. Eftersom gitarren är mitt huvudinstrument och även mitt favoritinstrument så innehåller alla mina låtar gitarr i någon form. Ofta är det via gitarren jag börjar skriva låtar. Låtskrivandet handlar oftast om alla frågor och tankar som finns i mitt huvud, vilket resulterar i alla typer av känslor, allt från förtvivlan till hoppfullhet. Eftersom jag själv har använt musik som en vägledare och stöd för att tro mer på mig själv i mitt liv så försöker jag ofta ha en röd tråd att skapa sådana känslor. Jag vill helt enkelt skapa musik som representerar livet i alla dess former. 

Din första singel heter Motivation, berätta om den! 
- Motivation handlar om en strävan efter motivation, syfte och riktning med livet. Texten utforskar vad som händer, vilka tankar och känslor man har innan man når just detta. Jag skrev låten av just anledningen att jag ville ha mer motivation i mitt liv. Varför jag skapade Deeder var för att få mer motivation, därav var Motivation en perfekt start som första singel. Förhoppningsvis sänder låten en hoppfullhet till lyssnaren. Men som alltid är det en öppen och relativ fråga vad låten innebär för just en själv. Detta görs i en form av dansvänlig Poprock med mycket ljud och element för att förstärka känslorna. 

Vad i livet får du motivation ifrån? 
- Precis som jag skrev ovan så är det främst att ha ett syfte och riktning med det man gör. Därav har jag snöat in i musik som jag gjort då jag har märkt att jag får sån rejäl motivation att göra detta! 

Var kommer namnet Deeder ifrån? 
- Om jag ska vara helt ärlig så kommer det från namnet på en karaktär jag skapade i World of Warcraft 2008 någon gång. Jag kommer ihåg att jag tänkte länge på vad den skulle heta och så kom jag på Deeder och tyckte det var ett härligt namn. Så det har hängt med sen dess. Så när jag började tänka på att skapa ett soloprojekt inom musik så har det sen länge varit självklart att namnet skulle vara Deeder. 

Är det ett album på gång också? 
- Inget på G just nu men det är absolut en framtidsplan och ett mål som jag vill uppfylla. 

Vad var det bästa och det sämsta med att växa upp i en liten stad som Kristinehamn? 
- Det bästa är nog den här lugna känslan som finns i småstäder, man stressar inte i onödan. Vilket egentligen passar mig bättre då jag är en ganska lugn person av mig. Sämsta är nog mindre möjligheter i form av jobb och aktiviteter. 

Kan du tänka dig att flytta tillbaka så småningom? 
- Man ska aldrig säga aldrig. Men kan tänka mig Karlstad i så fall om man nu pratar om Värmland. 

Vilka skivor låg du och lyssnade på hemma under skolåren? 
- Jag började främst lyssna på musik i stor omfattning när jag skaffade Spotify vid 13-14 års ålder någon gång. Så aldrig haft så mycket fysiska skivor. I början var det mest gammal rock jag lyssnade på och som skapade mitt intresse för musik och att börja spela gitarr. För att lista några betydelsefulla album: 

Kiss - Rock And Roll Over. Enligt mig deras bästa studio album. Perfekt skön härlig rock helt enkelt. Mr. Speed är deepcut som nog är favoriten på plattan. 

Savatage - Hall of the Mountain King. Ett väldigt spännande band som har en grym varierad diskografi. Låten Hall of the Mountain King måste man nog ändå välja som favorit. 

Soil - Scars. Ett av de band som gjorde mig mer intresserad av den hårdare och modernare sidan av Rock. Låten Breaking Me Down var den som introducerade mig, vilket jag hittade i en gammal World of Warcraft-video. 

Pantera - Cowboys From Hell Finns nog inte så mycket att säga om Pantera som inte redan är sagt. Helt otroligt band och vilket inflytande de har haft inom musikvärlden. Cemetary Gates är favoriten med anledning att jag får gåshud varje gång jag lyssnar på den. Främst textraden "Well I guess you took my youth away and gave it all away" som får mig varje gång. Sen dess har jag breddat mig ganska rejält med vad jag lyssnar på men som för många så lever det från ungdomen kvar. 

Vilken var den första skivan som betydde väldigt mycket för dig? 
- Det är nog de som jag nämner ovan egentligen. Och det är KISS som har betytt mest för mig. Vilket har satt sig i mitt sätt att skriva låtar även om musiken skiljer sig. För att nämna ett annat album med dem, skulle jag vilja säga Creatures Of The Night. Vilket enligt mig har de bäst inspelade trummorna rent ljudmässigt. Lyssna på I Love It Loud med ett par bra högtalare eller lurar. Trummorna är gigantiska! 

Om du skulle lista 5 låtar alla borde ha på sina spellistor i vår, vilka skulle det bli då? 
 -Självklart Motivation med Deeder! Men om jag ska välja med andra artister, så väljer jag 5 låtar som jag lyssnat på väldigt mycket på senaste tiden. Annihilator - Sounds Good To Me, Sam Fender - The Borders, Queen - '39, Jim Jidhed - Snart kommer natten, The The - Uncertain Smile och för att nämna en extra så vill jag säga Pantheon med Candide Baby, där jag är delaktig låtskrivare och spelar gitarr. 

Nämn en låt som du önskar att du hade skrivit! 
- Run To You med Bryan Adams. Tycker att den verkligen definierar en perfekt Poprock-låt. Den har allt man vill ha inom den genren! 

Har du något favoritklipp på Youtube som du återkommer till gång på gång? 
- Kanske inte ett specifikt. Men ett tema är att jag brukar alltid sätta igång lugnande musik/ljud via Youtube i högtalarna när jag ska sova. En rekommendation till alla. 

Coronaviruset påverkar ju alla människor på olika sätt. Hur har det påverkat dig? 
- Jag jobbar hemifrån just nu 100%, så blir väldigt mycket tid inomhus. Sen blir man såklart bombarderad med information hela tiden. Så absolut blir man påverkad. Jag försöker ha mindsetet "gilla läget" och göra det bästa av situationen. 

Många artister har börjat streama små konserter via sociala medier, är det något som du också skulle kunna tänka dig att göra? 
- Absolut, det är ett perfekt tillfälle! 

När du inte sysslar med musik, vad sysselsätter du dig med då? 
- Jobbar som IT-konsult/ingenjör. Annars är det träning så gott det går samt kolla på fotboll. 

Vilken samhällsfråga tycker du borde uppmärksammas mer? 
- Filosofi och meningen med livet kan jag tycka. Tror att Coronakrisen kommer ge detta ett lyft. Att man börjar fundera på vad som verkligen är viktigt med ens liv. 

Till sist, om du fick drömma fritt, hur skulle framtiden se ut då? 
- Det skulle vara grymt om jag fortsätter att göra musik. Ett mål är att skapa det där albumet som är nyskapande och att bli ihågkommen för det.

Du kan följa Deeder på Facebook här och på Instagram här. Lyssna på Motivation här nedan!