fredag 6 mars 2020

Musikminne från Jonathan Fröberg

Foto: Press 

Idag gästar Jonathan Fröberg bloggen för ett musikminne. Jag skrev om Jonathan första gången i maj förra året, i samband med släppet av debutsingeln Köpenhamn. Sen dess har mycket hänt och han har hunnit släppa det utmärkta debutalbumet Dårar & Hjältar. Här berättar han om ett musikminne kopplat till restaurangen Erwings på Orust. 

Det var återigen januari och en längtan efter att komma ut och spela till sommaren var stor. Jag hade kommit över en maillista på 300 spelplatser i Sverige och drog ett mail till samtliga med en presentation av min musik. Att jag och mitt band gärna kommer och lirar. Det kom autosvar. Mail som studsade. Några ödmjuka nej. Men framförallt uteblivna svar. Sen kom tillslut ett ja. Svaret kom från ett ställe med en knapphändig hemsida och utan en enda bild. Men det fanns en adress: Hälleviksstrand, Orust.

Jag presenterade giget för bandet och förtydligade att det inte är omöjligt att det är ett hörn på en pizzeria med två stammisar, men någon från andra sidan landet vill att vi kommer dit och spelar.

Vi bestämde oss för att åka och tänkte att vi i värsta fall fick se det som en semester.

Vi packar minibussen olagligt full med prylar och styr ner till västkusten. Vi möts upp av ägaren som talar bred göteborgska och låter som han har ätit havskräftor till frukost, lunch och middag sedan födseln. Det är en idyllisk hamnstad längst ut på ön Orust vi hamnat i och rädslan för det där hörnet på pizzerian börjar avta.

När kvällen väl kommer är restaurang Erwings full med folk och stämningen på topp. Efteråt möts vi av en lyrisk ägare: ”Vad gör ni imorgon? Det är vår sista kväll för sommaren och vi vill gärna att ni lirar igen”

Den andra kvällen är restaurangen fylld till bredden. Snacket har gått genom byn och alla är samlade för att se bandet från östkusten som var där för att leverera.

Det här var 2015. Där och då slöt vi ett avtal. Jag kommer aldrig sluta spela på Erwings. I sommar ses vi för 6:e gången. Strana Forever.

/ Jonathan Fröberg

Lyssna på Jonathans debutalbum Dårar & Hjältar här nedan!