fredag 20 mars 2020

Mohlavyr - Kära kropp


Mohlavyr, eller Ulrika Mohlin som hon egentligen heter, släppte sitt senaste album, Krympta drömmar, 2015 och är nu tillbaka med efterföljande Kära kropp, ett förhållandevis kort album som består av 7 låtar. Kära kropp är inte bara ett album utan även ett statement, en insikt och ett fotoprojekt om kroppskomplex där budskapet har varit att öka förståelsen för hur andra kan känna sin kropp och inte kommentera andras kroppar och heller inte rikta hat mot sin egen. 

Albumet handlar dock inte främst om kroppskomplex, utan det är mest i titellåten som det tas upp. Det vi bjuds på är en mestadels pianodriven pop, som trots ett ofta lugnt tempo, ändå känns varierad och där texterna doftar av poesi. Det blir storslaget i Smålands Paris och vemodigt vackert i Liljekonvalj som får vår-lika drömmar att växa i min kropp. 

Jag gillar texten i Vattenfast, men fastnar inte lika mycket för den musikaliskt - i övrigt är det ett starkt album med texter som verkligen känns genomarbetade. 

Ulrika har en röst som sticker ut på ett vackert sätt och särskilt titellåten och Liljekonvalj kryper in bakom hjärtat och blir kvar där, den ena bultar för människors kroppar och deras lika värde och den andra blir en vacker dröm om våren. Visst är vi snart där?

Lyssna på albumet här nedan!