fredag 28 februari 2020

Musikminne från Kapitalet

Foto: Martin Sköld

Idag släpper Kapitalet sin första singel En förlorad värld. Kapitalet består av Dejan Belgrenius (Black Forest) och Martin Sköld (Kent). På första singeln gästar Markus Mustonen (Kent), Carolina Wallin Pérez och Anders Rooster Roos (Lambretta). Idag gästar Kapitalet, genom Dejan, och berättar om ett musikminne, kopplat till Depeche Mode!

Mitt första konsertminne är Depeche Mode 1986 i Göteborg. Bandet hade gett sig ut på en omfattande världsturné och mitt 15-åriga jag hade lyckats få tag på en biljett. En total seger! Nu skulle jag äntligen se bandet som hade berört mig på ett djupt och omfattande plan (och gör fortfarande år 2020) livs levande! Som sidonotis kan det nämnas att om du ville köpa en biljett på den tiden så fick du antingen stå i ändlösa huttrande köer utanför Scandinavium, Pipcenter eller helt enkelt lyfta telefonen och hoppas på det bästa. 

Några månader gick och konsertdagen var ett faktum. Dagen D som i Depeche hade äntligen kommit! Till skillnad från den svarta skaran av syntare som ägnade timmar åt att fixa coola kläder och spreja luggen så hade jag en mer nedtonad framtoning - bruna manchesterjeans och gul skjorta. Hopplöst fel då men äckligt creddigt idag - antagligen. 

Min käre far skjutsade mig till Scandinavium och jag intog plats på läktaren högst upp där stolarna i princip möter arenans tak. Scenen från min plats såg mer ut som ett pepparkorn än något annat men det spelade ingen roll. Jag var ju minuter från att se bandet som jag några år tidigare hade fallit så ändlöst hårt för! Ljusen släcks, tiotusen vrålande röster elektrifierar rummet och dubbelt så många händer i luften skapar ett böljande vetefält och nu låter det som atomer ska klyvas och elektroner rubbas ur sin omloppsbana - introt till Christmas Island vräker över oss alla. Resten av konserten och helhetsupplevelsen går varken att recensera eller beskriva för den som inte var där. Vissa saker i livet förändrar en för alltid, styr om kursen du ska segla vidare mot och ger oss bara livslång gåshud! -

/ Dejan Belgrenius i Kapitalet

Lyssna på En förlorad värld här nedan!