fredag 14 februari 2020

Maja-Karin Fredriksson - Lutar mig mot mörkret


Maja-Karin Fredriksson har gjort sig känd för sina tonsättningar av Ebba Lindqvists poesi. Jag uppskattade EP:n Jag begär bara havet väldigt mycket. Ett starkt vemod och samtidigt hoppet i naturen, i havet. 

Den nya EP:n Lutar mig mot mörkret ses som en avslutning på en trilogi och fortsätter på samma bana som innan, tonsättningarna bär samma grund, men har nu förstärkts med bland annat en förförisk trumpet, signerad Gunnar Halle, som tar över helt i Önskan. 

Maja-Karin är bra på att skapa bilder, man ser landskapen hon sjunger om, man känner havet och trumpeten passar in i det sammanhanget. På sista spåret, Det brinner ett hjärta i berget, blir det för bombastiskt för mig. De låtarna som mer smyger sig fram fungerar bättre i mitt tycke, explosionerna kommer inombords. 

Titeln på EP:n tolkar jag som att det finns en trygghet i mörkret också, i det tunga. Hopp och vemod i ett vackert samspel, hav och människa. I första låten, Ute i skären, hörs Ebba själv. Det blir väldigt stämningsfullt. Överlag är detta och hela trilogin en väldigt fin hyllning till Ebba Lindqvist vars poesi borde upptäckas av ännu fler.

Lyssna på Lutar mig mot mörkret här nedan!