fredag 8 november 2019

"När pyjamas och tända ljus finns med i ens arbetsdag, så har man det ändå rätt gott"


Göteborg i november känns som att befinna sig i ishotellet i Jukkasjärvi dygnet runt, det är iskallt och vinden slår en över hela kroppen. Promenaden till Majorna känns lång i den bitande kylan. Snart framme. På Karl Johansgatan i Majorna ligger Sailor Tattoos & art och där huserar Kim Kennegård, som under namnet Idanceforcookies gör konst som både värmer, får en att dra på de bredaste smilbanden och som hämtar inspiration både från nutidsfenomen och saker som vi som är födda på 80-talet ser tillbaka på med värme. Kim sa upp sig från sitt arbete som habiliteringspedagog för att satsa fullt ut på konsten och både Mia Skäringer och Linnéa Claeson har hyllat henne. Under några timmar på Karl Johansgatan pratar jag och Kim om hennes företagande och hur hon vågade lämna det där ekorrhjulet som kanske inte alltid är så lockande. Vi dricker varsin Cola. Kim skämtar mycket, är uttrycksfull, charmig och genuin. Det är roligt att lyssna till henne. 

Hur var det att gå ifrån en trygg anställning för att starta eget? 
- Usch! Det var hemskt. Jag var helt säker på att jag skulle göra allting fel och sen hamna i ett sjaskigt fängelse i cirka 50 år på grund av brott mot någon lag. Men förutom det så var det jättekul. 

Tänkte du någonsin ”Shit, vad ska jag göra om allt skiter sig?”, hade du någon plan B? 
- Haha, ja det är en återkommande tanke. Det har gått så väldigt bra, så det naturliga för min hjärna är då att börja varna. Men det är bara att fortsätta framåt, sen har jag ju folk runt omkring mig som får upp mig i sadeln snabbt när jag börjar med mitt dramatiska ”SNART ÄR DET ÖVER!!” 

Vilka har varit de största utmaningarna hittills och hur har du löst dem? 
- Åh, det har varit en del på vägen, mest positiva saker, men som ändå har varit svåra att få ihop. När det kommer in 400 beställningar på en dag och jag är helt ensam med alla olika beställningar. Sen som grädde på moset så jobbar Postnord på halvfart. Men för varje gång man får ihop det så är det ju en fantastisk känsla trots att vägen dit var en aning pulshöjande. 

Hur många timmar av dagen jobbar du? 
- Det är lite olika, men jag svarar ju på folks frågor och tar beställningar från morgon till natt. Sen så sitter jag ju inte vid ett skrivbord alla dom timmarna, utan kan lika gärna ligga hemma under en filt med raggsockor och varm choklad. Så på så sätt är det lyxigt. Men det finns ju dagar när jag gör ringar och målar 13 timmar på raken. Sen postar paket varje dag osv. Men som alla andra egenföretagare så går jobbet lite hand i hand med det privata. Men som sagt, när pyjamas och tända ljus finns med i ens arbetsdag, så har man det ändå rätt gott. 

Hur mycket tid behöver du lägga på marknadsföring? 
- Den ingår per automatik eftersom jag har mitt arbete över sociala medier. Men djungeltrummor går rätt bra av sig själv nu. Så jag har inga direkta timmar enbart för det. Men för ett år sen, så var jag ute på stan och ”tappade” visitkort lite överallt. Sånt tar ju tid. Men nu var det ett tag sen (förra veckan). 



Hur marknadsför man sig bäst i ett samhälle där så många och så mycket försöker fånga ens uppmärksamhet? 
- Bra fråga! Man måste ha en produkt folk vill ha eller behöver. Det är nog enda svaret. Sen om du är snäll och jätterolig så kan det hjälpa. 

Hur gör du för att komma på nya idéer? 
- Jag har ingen speciell ritual för det, jag tror att det är en myt att det händer på något speciellt ställe. Det är hårt arbete, man får öppna upp alla kanaler och välja ut en del och testa sig fram. Jag tror jag har ganska lätt för det, TA I TRÄ osv. 

Kan du känna en press av att ständigt behöva vara aktuell? 
- Jag har rätt hög prestationsångest överlag. Men just ”aktuell”? Nä. 

Hur lyckas man inom branschen, enligt dig? 
- Du måste tro på dig själv, ha hög självdisciplin och sen kör du bara. Låter klyschigt, men hårt arbete är a och o. Det kommer vara motgångar, och ett par tusen tårar minst. Men har du siktet mot målet - så kan du lättare kriga dig dit. 

Du har precis skaffat en revisor? 
- Haha. Det stämmer. Vi håller just nu på att föra in allt digitalt och få in lite mer saker på rutin för att underlätta för oss båda. Jag har skickat ett par hysteriska mail till henne redan och hon verkar vilja vara kvar. Det är så värt det, har man råd med revisor så är det ett hett tips! 

Vad är du mest stolt över att ha skapat såhär långt? 
- Min son. 

Tänker du mycket på vad andra ska tycka och tänka eller har du släppt det? 
- Det är en berg och dalbana. Helt hormonstyrd. Vissa dagar kan jag inte bry mig mindre, andra dagar vill jag skrikgråta i kudden om det försvinner en följare. Men det blir nog mer personligt, att dom inte gillar mig. Vad folk tycker om det jag skapar skiter jag i om det är negativt faktiskt. Jag vet ju själv att det är bra. 

Hur tänker du kring samarbeten? 
- Jag tycker det kan vara kul om det är seriöst. Väntar otåligt på att Adidas, Lundgrens Skåne vit och Cola Zero ska höra av sig. 

Är det många som söker samarbeten med dig? 
- Haha, ja. Jag får runt 5-10 förfrågningar om dagen. Mest från personer som vill att jag skickar massor av print och smycken till dom gratis. 

Vart ser du Idanceforcookies om 5 år? 
- Ett tips är att leva här och nu. 

Du har haft några vernissager, hur har det gått? 
- Jag har slutat med vernissager. Det tog för mycket av mig. Blev alldeles för påverkad av de som inte kom, än de som faktiskt kom. Vill inte vara en sån person som inte uppskattar det jag faktiskt har. Otacksam. Så den utställningens jag har på Plantagegatan 15 får hänga kvar, men kommer inte öppna upp någon ny just nu. Det kan dock ändra sig snabbt. 



Vad säljer bäst? 
- Håll käft-ringen och porträtt. 

Du arbetar mycket med humor i din konst, vad får dig att skratta? 
- Åh, jag skrattar när Louis CK säger saker, cindypyssel när hon pysslar, dansk humor, min son och när kungen håller tal. 

Till sist, vilket är det bästa rådet du fått i ditt liv? 
- Det kanske inte är ett klassiskt råd, men att min mamma har sagt att jag är bäst sen jag föddes har nog hjälpt till. Sen sa Yoda en jävligt bra grej: Do, or do not. There is no try. 
Ciao!

Följ Kim på hennes Facebook här och på hennes Instagram här