onsdag 15 november 2017

Lika rätt till toalett - Ett event om tillgänglighet i kulturlivet


Den 23 november anordnar projektgruppen Lika rätt till toalett ett event om tillgänglighet i kulturlivet. Naturligtvis ska konst och kultur vara tillgänglig för alla, men idag ser det tyvärr inte ut så. Eventet kommer att hållas på Frilagret i Göteborg och pågå mellan 18.30 till 21.00. Arrangörerna hälsar att det bland annat kommer att bjudas på underhållning, föreläsningar och tilltugg. En av deras aktörer är Anders Westgerd som, sedan en olycka för 22 år sedan, är rullstolsburen. Han är idag verksamhetsledare för GIL, ett företag som samordnar personlig assistens. 

Tänk dig att du ska åka spårvagn och så kommer vagnen men så är den inte tillgänglighetsanpassad och så du får vänta på nästa som visar sig inte heller vara anpassad. Samhället ska inte begränsa människor från att aktivt delta i det. Visst har många saker blivit bättre, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. 

När jag intervjuade Eddie Wheeler för tre år sedan så sa han ”Vad är ett funktionshinder? Att man är annorlunda? Är det så dåligt att vara annorlunda egentligen? Jag hade hatat att vara precis som alla andra. Däremot stör jag mig på att folk inte fattar att ett handikapp beror mycket på hur samhället ser ut, inte hur jag ser ut. Jag sitter i rullstol men låt oss leka med tanken att det inte fanns några trappor i några byggnader. Då hade jag inte alls varit speciellt handikappad och klarat av det mesta själv. Ens handikapp beror på ens miljö, inte på hur personen i fråga är.” och jag tycker att det är en helt utmärkt beskrivning. Under eventet torsdagen den 23 november på Frilagret är Eddie en av aktörerna. Lika rätt till toalett? Minst!

Besök Lika rätt till toaletts sida på Facebook här