fredag 12 september 2014

"Vågar man öppna sig kommer man komma närmare varandra"

Foto: Pressbild

Eddie Wheeler är ett känt namn i Göteborgs nöjesliv. Musiken har varit en stark drivkraft för Eddie som gjort svårigheter till möjligheter, murar till broar. I augusti var han konferencier på Göteborgs Kulturkalas och nyligen släppte han sin senaste singel Den mask du bär, med en tillhörande video som påminde mig om Stanley Kubricks Eyes Wide Shut.

Eddie, hur skulle du beskriva dig själv? 
- Jag skulle beskriva mig själv som en skön kille på x antal jordsnurr. En musikgalen idéspruta och rockstar.

Finns det någon historia kring ditt artistnamn Eddie Wheeler? 
- Det gör faktiskt det. När jag var 18 år spelade jag i ett goth-post-punk-band som hette Sonic Death Monkeys. Precis som i High Fidelity, eftersom alla i bandet var sådana skivnördar. Vi lät väl kanske inget vidare men vi hade sjukt kul när vi repade. Vi spelade in en demo på en slags omodern loopmaskin. Det lät för jäkligt faktiskt men vi tyckte det var jättebra. En dag kom min kusin, som spelade trummor, med ett skivkonvolut som han hade gjort själv. "På gitarr: Eddie Wheeler" stod det och jag tyckte det var skitkul faktiskt. Sen har jag bara fortsatt att använda det. Eftersom jag själv sitter i rullstol är det ju lite svart humor som folk inte riktigt vet om de får skratta åt, sånt gillar jag.

Du var i somras med om en svår olycka. Hur mår du idag? 
- Ja jäklar. Det var sjukt. Jag höll på att slå ihjäl mig faktiskt. Både bröt och spräckte hela mitt underbenspipa. Självklart var det ju mitt i sommaren när alla grymma ortopeder var på semester också så de fick flyga upp mig i ett ambulansflyg till Stockholm för en massa operationer och jox. Fick morfin hela tiden så de dagarna är ganska luddiga. Väldigt ont och en massa hallucinationer. Men jag minns att samma dag de flög upp mig till Stockholm skulle Patti Smith spela på Liseberg så jag höll ögonen öppna om jag kunde se hennes eventuella privatplan stå parkerat på flygplatsen. Men jag tror inte att hon är så divig att hon har privatplan faktiskt. Det är en av de grejer jag stör mig mest på. Att olyckan fick mig att missa Patti. Hon är grym.

Du har själv sagt att du inte ser ditt funktionshinder som något egentligt hinder, kan du berätta mer om hur du tänker kring det?
- Alltså vad är ett funktionshinder? Att man är annorlunda? Är det så dåligt att vara annorlunda egentligen? Jag hade hatat att vara precis som alla andra. Däremot stör jag mig på att folk inte fattar att ett handikapp beror mycket på hur samhället ser ut, inte hur jag ser ut. Jag sitter i rullstol men låt oss leka med tanken att det inte fanns några trappor i några byggnader. Då hade jag inte alls varit speciellt handikappad och klarat av det mesta själv. Ens handikapp beror på ens miljö, inte på hur personen i fråga är. Om man hade tagit en svenne och slängt av mitt på savannen i östra Afrika hade hen ju inte klarat sig bra heller för miljön runt omkring är inte anpassad för hens sätt att leva. Tyvärr är det många med funktionshinder som tycker att handikappet är ens eget fel eller ens hela identitet. Det tycker jag är väldigt tråkigt. Alla människor är värda mer än så.

Vad inspirerar dig i ditt liv?
- Det var en lätt fråga! Vin, kvinnor och sång!

Jag har hört att du skriver på en självbiografi. Hur går det med den? 
- Usch, den där biografin håller på att bli mitt dåliga samvete. Skrev som en tok på den i ett år men nu har jag inte rört den alls på ett halvår. Men den ligger och gnager i det undermedvetna. Det har varit fantastiskt kul att skriva den och nu när jag är äldre är det många historier som jag blir riktigt stolt över att få läsa igen. Saker som jag nu i efterhand nästan inte fattar att jag faktiskt klarade av. Som att turnera ensam i England, vara på sjuka svartklubbar i Australien, bli rånad i Kapstaden och vackra one night stands i Majorna. Jag tror boken kommer att bli klar en dag och jag tror jag kommer att vara mer stolt över den än någon skiva/låt jag någonsin gjort. Min ”magnum opus”! 

2014 kallas ofta för ”supervalåret” - har du ett stort socialt engagemang? 
- Jag borde kanske ha ett större engagemang än vad jag har. Mina vänner säger att jag borde jobba med politik för jag har en stark vilja och är ganska verbal. Men jag vet inte, jag litar inte på politik. Det verkar gå så himla långsamt med allt inom politiken. Jag är för effektiv, eller snarare för otålig. Jag har till exempel redan röstat, haha. Är det något jag vill slå ett slag för så är det tillgängligheten.

Du har släppt två singlar de senaste månaderna och ska så småningom släppa en tredje med tillhörande video till samtliga. Vad har du haft för tankar kring videorna? 
- Jag har försökt att hålla en röd tråd igenom själva videorna eftersom låtarna i sig skiljer sig väldigt mycket ifrån varandra, däremot har texterna i alla låtar ungefär samma tema. Att våga lita på sig själv och folk i sin närhet fast man inte egentligen vill eller vågar. Min första singel/video Kom in i mig är ju till exempel väldigt upptempo, helt electro. Den videon är ju egentligen bara festbilder och bakisbilder. Tanken med den var att gestalta och kanske ge en liten djupare bild till låten. Låten tar upp en rendezvous jag hade i Nya Zeeland när jag var där och turnerade.

- Den senaste videon Den mask du bär är inspelad i medeltidsborgen Skansen Lejonet som ligger i Göteborg. Vi ville först vara på Tjolöholms slott men Lejonet blev bättre. Alla tunga svarta murbruksstenar passade mer den otäcka kultkänslan vi ville fånga. Om man kollar noga ser man att en del masker vi använde är samma i båda videorna. Dessutom har den otäcka kultledaren samma rödlila dräkt som Kejsaren i Star Wars-filmerna, haha. Jag är sjukt nöjd med båda videorna faktiskt. Tycker de gör låtarna rättvisa!

- Den tredje och sista videon för i år vill jag faktiskt inte avslöja så mycket om, men den kommer bli mer avskalad och enklare. Mer konstnärlig. Kanske för att budgeten har överskridits av de två tidigare videorna!

För ett tag sedan släpptes din senaste singel Den mask du bär som handlar om att våga blotta sig och visa vem en verkligen är. Vad är dina tips för att verkligen ta sig modet och våga?
- Inga konkreta tips men jag lovar att det är värt det om man försöker. Man har absolut inget att förlora. Man kan inte nå någonstans om man inte bygger på den man faktiskt är, annars blir ju det man åstadkommer också en lögn, eller hur? Men jag tror på att försöka jobba på det lilla. Babysteps. Våga öppna sig för sig själv, sin parter och sina vänner. Vågar man det så kommer man komma närmare varandra än man någonsin tidigare gjort och det är skithäftigt tycker jag. Men det finns ju gränser också så klart.

Du har berättat att du själv samlar på masker, hur kommer det sig? 
- Jag vet inte riktigt hur det började. Var sjukt fascinerad av allt som hade med historia att göra när jag var liten. Speciellt riddare. Det är nog därifrån grejen med maskerna kommer. Sen när jag blev lite äldre så gillade jag superhjältar och de har ju också masker. Så det är en återkommande grej. Masker finns ju också i nästan alla kulturer så det är något vi människor tyckt varit både häftigt och lite skrämmande. Allt i ett. Men det är en grym grej att samla på. Mina senaste tillskott är en venetiansk maskeradmask från 1700-talet, och en sovjetisk Spetsnaz-gasmask. Vill försöka få tag i en japansk teatermask eller en nordamerikansk medicinman-mask men det blir nästa projekt.

På tal om masker är väl sociala medier en slags digital maskering, håller du med om den beskrivningen? Hur går dina tankar annars kring sociala medier? 
- Jag har väl någon skräckblandad förtjusning till sociala medier. Det är häftigt att se vilken spridning man kan få samtidigt som alla blir så lata. Förr gick folk ut och hade kul när det kom något nytt band till stan, för det fanns kanske inget annat sätt att annars få tag i bandets skivor. Nu lyssnar alla på Youtube eller Spotify och blir för lata för att gå. Å andra sidan har det kommit fram sjukt häftiga sätt att promota sig själv och det tycker jag är spännande. Ingen vet riktigt hur branschen fungerar för tillfället så en 19-åring med asbra idéer är lika duktig och intressant som en stor firma. Det tycker jag är häftigt.

Vad är planerna för den närmaste framtiden? Blir det en fullängdare också?  
- Jag vet faktiskt inte. Hela albumkonceptet känns ganska dött om man inte ligger på Lady Gagas nivå så jag tror att jag satsar på att släppa singlar med sköna videos till. Tycker det har varit ett vinnande koncept. Tror mitt första album kommer bli någon form utav Greatest Hits-skiva med alla singlar samlade på. Vi får se när jag har samlat på mig tillräckligt många. Det hade ju varit kul att ha alla låtar på en vinyl, trots allt. Jag är ju faktiskt skivnörd i grund och botten, haha.

Eddie har lagt ut några stycken från sin självbiografi här, kolla gärna in!