fredag 18 november 2016

"Musikbranschen är relativt toppstyrd"

Foto: Press

Singer-songwritern Karl Ingemarsson går under artistnamnet Hosp. Debut-EPn Long Walk Home kom förra året och idag släpper han sin andra EP -II-. Här nedan berättar han om musiken och hur bra han är på att hantera kritik.

Berätta lite om nya EP:n!
- Det är en EP som jag spelade in under sommaren. Den består av två låtar. Den ena heter Give Me A Ride och är en låt med några år på nacken som jag gjort om litegrann och spelat in. Det är en mer rockig låt med tydlig dissonans i riff och vers. På den låten har jag jobbat mycket med stämsången framförallt. Den andra låten heter Try Spanish Guitar och är en nyskriven låt som är tänkt att vara enkel och avskalad.

Var det stor skillnad att skapa den, till skillnad från den förra?
- Ja, det var en viss skillnad att göra nya EP:n jämfört med förra. Med den första EP:n fick jag lägga mycket mer tid på all teknik som rör inspelning och mixning eftersom jag hade så dålig koll. Med den andra EP:n gick det snabbare och jag kunde lägga mer fokus på det kreativa arbetet med innehållet. En annan skillnad är att jag hade gästmusiker på första EP:n medan jag gör allt själv på den nya EP:n.

Hur skulle du beskriva din musik?
- Genren är Singer-Songwriter och jag gör allting själv. Jag tror att det finns vissa drag av amerikansk folkmusik i min repertoar. Jag är svag för stämsång så det är en stor del av den musik jag gör. Jag strävar efter att göra det bästa utifrån förutsättningarna att jag gör allt själv och inte ägnar mig åt musiken på heltid. Musiken är därför inte tänkt att låta perfekt, utan det ska vara schysta låtar med starka melodier som framställs på ett bra sätt med så många äkta moment som möjligt. Tyngdpunkten ligger än så länge på det musikaliska, så texterna har fått stå tillbaka till viss del. Men det ska jag se till att jobba vidare med.

När kan vi förvänta oss ett album?
- Jag har tänkt att nästa platta ska vara mer åt album-hållet. Eftersom det ska skrivas nya låtar och sedan spelas in en hel del så kommer det dröja ett tag. Men jag har som mål att kunna ge ut ett album om något år.

När blev det allvar med musiken?
- Än så länge skulle jag säga att det är semi-allvar då musiken är en fritidssysselsättning. Det började egentligen i samband med förra året då jag gav ut min första EP. Innan jag började med den hade jag mest spelat låtar live. Men i början av förra året tog jag steget från sofflocket och tänkte att jag ska börja publicera min egna musik och försöka få det att låta så ”proffsigt” som möjligt.

Du har beskrivit dig som självkritisk, hur hanterar du recensioner?
- Det är ännu så pass ovant att bli recenserad så jag vet inte riktigt. Jag tror att det kan vara ganska jobbigt att få kritik (som det ju ofta är). Samtidigt vore det riktigt kul att få bra respons och beröm när man är så pass ny i det hela. Om det finns konstruktiv kritik i en recension kommer jag i alla fall definitivt att snappa upp det tror jag. Man letar ju gärna efter förbättringsområden när man är självkritisk, man fokuserar på det som är sämre.

Vad tycker du om att stå på scen?
- Det är grymt kul men samtidigt grymt nervöst. Hjärtklappning och handsvettningar är det som gäller innan man kliver på. Men det är väldigt kul när man väl drar igång och nervositeten släpper.

Hur ser du på den svenska musikscenen? 
- Den svenska musikscenen känns ganska kompakt. I Sverige har vi en uppsjö av talang och vi är ju en av världens största musikexporter. Därför känns det som att det inte så enkelt att slå sig fram, dels på grund av konkurrens, men också för att den svenska publiken inte är så stor till antalet.

Är det något speciellt som du saknar?
- Något jag saknar är mellantinget mellan att vara professionell musiker eller låtskrivare och att vara en glad amatör. Jag upplever att det är en ganska skarp gräns däremellan som gör det svårt för oetablerade musiker att delta i mer professionellt musikskapande. Musikbranschen är relativt toppstyrd. Samtidigt vet jag att det finns många grymma låtskrivare och musiker därute som kanske sitter på någon ”hitlåt”, eller två, och som skulle kunna involveras mer i den svenska musikscenen. Verktyg som gör gapet mellan proffs och amatör mindre tror jag på, både som affärsidé och som en fördel för alla parter. Ett exempel är Spinnup som jag själv distribuerar min musik genom som möjliggör publicering av musik utan att man är signad.

Just nu bor du i Holland, vad sysselsätter du dig med där?
- Jag är på utbyte och studerar juridik här. Jag avslutar min femåriga juristutbildning nu i januari och börjar jobba efter det, så jag flyttar tillbaka till Stockholm i vinter.

Hur mycket reflekterar du över din musik medan du skapar den?
- Mycket! Både under tiden man skriver en låt och spelar in den så kan det dyka upp nya saker och idéer samtidigt som man stryker vissa saker, ändrar i text och liknande. Jag tror att slutresultatet ofta skiljer sig mycket från vad ursprungstanken med en låt var. Ofta skriver jag inte allt på en och samma gång utan litegrann då och då. Däremellan får man gott om tid till att reflektera över materialet.

Hur brukar det vanligtvis se ut när du spelar in? Nynnar du melodier, skriver du upp idéer eller hur går du tillväga?
- När jag spelar in brukar jag alltid börja med att sätta tempot på låten ordentligt eftersom det inte går att ändra en sådan grej i efterhand om man upptäcker att det borde ha gått lite snabbare eller långsammare. Ofta har jag det färdiga formatet på låten klart när jag börjar spela in också, så att antalet takter blir rätt. Sedan brukar jag börja spela in gitarr och därefter byggs det på steg för steg.

- I själva skrivandeprocessen kan det dyka upp en melodi eller en ackordföljd i huvudet. Ofta använder jag mig av röstmemoarsfunktionen på iPhone för att komma ihåg mindre snuttar med idéer. När jag sätter mig och gör klart en idé till färdig låt blir det många gånger framför pianot för att klura ut stämsång, ackordsfärgningar och variationer.

Ruvar du på några dolda talanger?
- Haha, nej tyvärr! Nu när jag publicerat min musik har jag verkligen inga ess kvar i rockärmen.

Snart nytt år, vad hoppas du 2017 kommer bjuda dig på?
- Det blir ett händelserikt år. Jag flyttar snart till Stockholm och börjar jobba efter flera års studier. Förutom jobb kommer det förhoppningsvis rulla på med spelningar med bandet och lite nya musikprojekt. 

En kan lyssna på -II- här nedan!