tisdag 6 oktober 2015

Är människor som dör av sjukdomar de som inte kämpade tillräckligt?

Ett barn som är svårt sjuk i cancer. ”Hon är så duktig som orkar kämpa”, säger någon. Jag vet att orden inte menar något illa, men jag mår illa av tanken på att sjuka kallas starka och att de ska kämpa på. Går det att kämpa mot dödliga sjukdomar? De som dör då, var de inte starka nog? Kämpade de inte tillräckligt? Varje dag läser jag i tidningar om människor som kämpar mot sjukdomar, som går matcher, som tävlar. Som om allt handlar om att om bara en har viljan att bli frisk, om en orkar, så kommer en att klara det - men det är inte så det är. 

Människor dör inte för att de inte kämpar. De som har fått en cancerdiagnos och får cellgifter flera dagar i veckan, hur mycket ork tror ni att de har? Är de utan ork inga kämpar, inga vinnare? Det verkar som att de som drabbas av sjukdom ofta förväntas vara starka i ett skede där få faktiskt har ork att vara det. Sjukdomar har bra eller dåliga prognoser, men det har inget med någon kamp att göra. Inte nog med att ha en livshotande sjukdom, en ska tydligen också skuldbeläggas om en inte är duktig nog som orkar kämpa. 

3 kommentarer:

 1. Jag blir glad när folk börjar inse det där. Det är ju så mycket folk och inte minst i media som de där uttrycken används. Det handlar inte om att kämpa utan om att ha tur! De med cancer (som det oftast handlar om) har tillräckligt med bekymmer ändå!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Tack så hjärtligt för din kommentar!

   Radera
 2. Under svår sjukdom måste man på något vis hålla livsviljan vid liv. Det är oftast avgörande för prognosen också. Vilka metaforer man då använder sig av anser jag vara betydelselöst. MEN tjatet om kamp o hjältar mm i media känns mycket snett o jag mådde illa av det under en nära anhörigs sista tid med sin svåra sjukdom. Han fick inte uppleva sin femtonårsdag.

  Tack för att du tar upp detta!

  SvaraRadera