måndag 24 november 2014

"Medleyn hör hemma i buskisrevyer"

Foto: Pressbild

Tom Levin började skriva musik när han bodde i Australien. När han återvände till Sverige startade han bandet Tennis. Första soloskivan släpptes 2002 och 2006 vann han som första svensk någonsin New Music Weeklys pris för bästa manliga radioartist. Bland övriga nominerade fanns bland andra John Mayer och James Blunt. Nu är Tom tillbaka med ett dubbelalbum, Them Feet/Them Buffalo. Det låter fantastiskt. Starka melodier och en röst som kramar om själen. Fint så, denna regniga och kalla vinter.  

Din nya skiva Them Buffalo släpptes i dagarna och utgör ett dubbelalbum tillsammans med tidigare släppta Them Feet. Vad är Them Buffalo för en slags skiva för dig?
- På Them Buffalo har jag fortsatt det experimenterande i studion som jag påbörjade på Them Feet. Jag har försökt att lämna min trygghetszon vilket producentduon Dark Lama verkligen hjälpt mig med. Them Buffalo är i min värld ett upptempo-album. När jag skrev låtar till Them Feet så var min tanke att jag ville göra ett album med ett högre tempo än mina tidigare album. Men när allt var klart så insåg jag att albumet i det stora hela var ett ganska långsamt album. Så jag bestämde mig för att direkt göra ett nytt försök. Jag tog hjälp av en metronom som jag helt enkelt satte på högre tempon, ställde mig lite mer bredbent och började skriva nya låtar. 

Var det svårt att göra två skivor på ett år?

- Det är klart att det är mycket jobb men jag var inne i ett ”flow” och hade ett väldigt skönt samarbete med Dark Lama. Om jag hade haft tid och råd så hade vi nog kunnat göra ytterligare ett album i år.

Ditt första soloalbum kom för 12 år sedan. Hur känner du kring det idag? 

- Det var ett tag sedan jag lyssnade på Saving Grandma men jag kan känna att jag utvecklats en hel del sedan dess. Framför allt som textförfattare men även som låtskrivare. Känner också att jag hittat min röst lite bättre sedan första skivan. Men jag tycker att produktionen på den första skivan, på sina ställen, fortfarande känns intressant. Om jag gjorde en best of-platta så skulle I just sing at the ceremony och Sweet Horizon troligen platsa från det första albumet.

Finns det något inom musiken som du länge velat prova på men som inte blivit av än? 

- Massor. Jag skulle bland annat gärna vilja ha ett mindre jazzband. Jag sjöng ett tag med ett storband men jag ville bara sjunga storbandsjazz á la Sinatra så när de bad mig sjunga Abba- och Beatles-medley så hoppade jag av. Medleyn hör hemma i buskisrevyer. Sen vore det kul att göra en julskiva med inslag av religionskritik.

Jag har förstått att dina texter är väldigt viktiga för dig. Hur tänker du när du skriver? 

- För att jag ska kunna stå på en scen och spela musik så måste jag känna att jag har något att förmedla. Som för de flesta andra som skriver så funkar texterna i viss mån som självterapi och jag inspireras så klart av händelser i min egna vardag och av olika livsöden som jag på olika sätt kommer i kontakt med. 

- Mina texter är ett sätt för mig att vidga mina egna vyer och när det blir som bäst kan jag förhoppningsvis beröra och väcka tankar även hos andra.


- På det senaste dubbelalbumet har jag, oavsett ämne på låten, använt vad jag vill förmedla till mina barn som katalysator. Jag har också väldigt medvetet försökt skriva låtar med hopp och positiva budskap.


Finns det något du aldrig skulle kunna skriva om?

- Jag skulle aldrig kunna skriva något som jag själv inte tycker eller tror på. Men förutom det så kan jag inte komma på något som jag inte skulle kunna skriva om.

Vad skulle du säga att du behöver runt dig för att skriva?

- I den första fasen när jag kommer på grundidéerna så kan det ske när och var som helst. Min mobil är full med melodislingor och textidéer. När jag väl ska skriva klart så behöver jag framför allt tid och om möjligt tillgång till en dator och internet.

Du är för närvarande ute på en Sverigeturné. Hur har turnén varit än så länge? 

- Vi har spelat från Skanör i söder till Överkalix i norr och nu är det mellersta Sverige som gäller. Vi har spelat på allt från det hippaste stället i Malmö till det enda stället i Överkalix och så här långt har det lett till många härliga möten och vi har fått fantastisk respons.

Jag läste att du har haft Rod Stewart som support. Hur kom det sig och när var detta?

- Jag skulle spela på en privat fest med ett av mina första band i slutet av 90-talet och de hade även hyrt in Rod Stewart. Rod skulle med ett plan samma kväll så då kastades spelschemat om och plötsligt var han vårt förband.

Du deltog tidigare i projektet The House of Songs. Vad kan du berätta om det? 

-Att bli inbjuden att delta i The House of Songs (som har sitt ursprung i Austin, Texas) har för mig varit en av de absolut största och mest utvecklande upplevelserna som jag varit med om som låtskrivare. Vi var 9 låtskrivare från Sverige, USA, Kanada och Dominikanska Republiken, i olika åldrar, från vitt skilda genres och med väldigt varierande bakgrunder som bodde, åt och skrev låtar ihop i fyra dagar.

- Varje förmiddag och eftermiddag sattes vi ihop med en ny låtskrivare och så fick vi några timmar på oss skriva en låt. Efter varje skrivarsession, efter lunch och efter middagen, samlades vi i en stor sal och spelade upp de nyskrivna låtarna för varandra. Intressanta möten mellan musiker från vitt skilda genres resulterade i fantastiska låtar och salen fullkomligen vibrerade när de nyskrivna låtarna framfördes. Inte sällan grät, skrattade och tjöt vi av magin vi fick uppleva. 


- Låtarna Schizo och Margaret’s House på senaste skivan Them Buffalo skrev jag i samband med The House of Songs och några av texterna har jag skrivit efteråt med Aimee Bobruk som jag lärde kände där. Låten Girl From Nova Scotia har jag dessutom skrivit om en av artisterna jag träffade via The House of Songs.


Vad inspirerar dig i ditt liv?

- Det mesta, men framför allt möten med andra människor.

Vad ser du som viktigt och mest värdefullt i livet? 

- Utan tvekan min familj och mina vänner.

Vad önskar du att du hade mer tid till? 

- Familj, vänner och jag önskar verkligen att jag kunde hålla på med min musik på heltid.

Musikbranschen har förändrats i en rasande takt de senaste åren. Vad har du själv för förhoppningar om hur framtidens bransch kommer se ut? 

- Just nu är det en för liten del av intäkterna från streamingtjänsterna som når upphovsmännen och jag har en förhoppning om att fördelningen, i takt med att det dyker upp fler alternativa tjänster, bli mer rättvis. Jag fick en avräkning här om dagen från ett skivbolag som jag tidigare var signad till och man tror att det är ett skämt när man läser rapporten. Min ersättning låg mellan 7 hundradelars öre (0,0007 kr) och 1 öre per streamad låt.

- Personligen tycker jag, att förutom att upphovsmännen borde få en större andel av intäkterna, att det vore bra om intäkterna tydligare var kopplade till vad respektive användare lyssnar på. Om jag som användare till exempel bara lyssnar på en specifik artist så ska det jag betalar, efter avdragna kostnader för att driva tjänsten, gå bara till den specifika artisten. 


- Jag har även en förhoppning om att vi ska få fler mindre scener med livemusik i Sverige. Och att vi tar oss ur cover-träsket som vi verkar ha fastnat i så att originalmusik får större utrymme.


Året är snart slut, vad har du för förhoppningar på 2015? 

- Jag hoppas få fler tillfällen att spela live i Sverige och i USA och det vore grymt kul med en sommarturné. Sen håller jag och producentduon Dark Lama på med ett remixprojekt som ska bli kul att slutföra. Om jag får råd så hoppas jag även på att spela in ett nytt album nästa höst.

Lyssna på Tom Levins Them Feet och Them Buffalo här nedan.