söndag 23 november 2014

Landets första ekogalleria


Den mest ekologiska varan är den vara du aldrig köper. Det är väldigt svårt att bortse från det, men ibland behöver vi handla. Det allra bästa vore dock att gå ifrån masskonsumtion och massproduktion till behovskonsumtion och behovsproduktion. Det är bra att vi sliter ut det vi har först och mycket går förstås även att laga. När det gäller mode så är modeindustrin generellt väldigt dåligt anpassad för planeten. Visste ni att det kan krävas upp till 29000 liter vatten för att producera ett kilo bomull? Bomullsarbetarna riskerar också skador på grund av kemikalierna som används. För 1 kilo färdig bomull krävs lika mycket bekämpningsmedel. I Sverige köper varje person, i genomsnitt, ungefär 12 kilo kläder/textilier av bomull varje år. Mode- och textilindustrin måste bli mer hållbar. Det ska inte vara lönsamt att förgifta naturen, men tyvärr är det så det ser ut idag. 

Nu i dagarna öppnades Sveriges första ekogalleria, Eco Market, där störst fokus kommer ligga på hållbart mode. Gallerian ligger på Storgatan 41 i Göteborg. Priserna kommer ligga en bit över de stora klädjättarnas, men en hållbar och småskalig produktion ger högre priser och jag hoppas de som har möjlighet väljer att besöka gallerian och handla där när behovet finns. Än så länge har tjugo företag flyttat in, bland annat Lokalt Göteborg som säljer lokalproducerade (från västkusten) livsmedel, bland annat glögg, honung och rapsolja. Största fokus ligger som sagt dock på mode, men planen är att utöka med fler ekologiska varor efter hand. 

Personerna bakom Eco Market har hämtat inspiration från begreppet Slow Fashion, som utgår ifrån att modet måste bli hållbart och långsiktigt och att vi konsumenter inte nödvändigtvis måste sluta konsumera, men i alla fall reflektera mer över våra inköp. Allt är inte klart än, och det finns plats för fler företag i gallerian. Utöver Shopping finns det både ett klädbibliotek, en lagnings-service och en redesign-verkstad, där en kan få lära sig att bland annat skapa nytt av återvunnet material. Klädbiblioteket fungerar som ett vanligt bibliotek, bara att en lånar kläder istället för böcker. Kläderna som lånas ut är skänkta till Eco Market av olika företag eller privatpersoner. Klädesplaggen ska tvättas innan de lämnas tillbaka. 

En kan läsa mer om Eco Market här