onsdag 20 november 2013

"Individualism och liberalism skapar segregation"

Foto: Randiga Rut

Sverige har till viss del blivit ett land där en inte får misslyckas, där den andra chansen är långt bort och där klyftorna ökar mer än tryggheten. Sjuka och arbetslösa tvingas ut i ekonomisk ovisshet och jordens framtid måste avgöras i vår samtid men klimathotet tas inte riktigt på allvar. Sverige sägs vara ett jämställt land men ändå visar samhället oss att det är en lång väg kvar. Kanske behövs en slags revolution för att ändra på detta och ett band som säkerligen vill tonsätta den revolutionen i så fall är stockholmska Randiga Rut som består av Hanna Winberg, Vera Stigmar, Emma Wallerö och Karin Wallerö. Bandet bildades i samband med att de var på Björkbackens musikkollo och ger oss sextiotals-inspirerad pop med fina stämmor och starka texter från vänster. Det låter fantastiskt! Öppna hjärtat och händerna, ta in revolutionen. 

För de som inte känner till er, vilka är Randiga Rut?
- Vi är fyra goda vänner, Emma, Karin, Hanna och Vera, som skriver låtar tillsammans på svenska. 

Finns det en historia bakom bandnamnet?
- Historien är oklar. Det är ingen som egentligen vet varför det blev Randiga Rut. Antar att vi tyckte att det var i klass med Ebba Grön när vi var fjorton år gamla.

Hur skulle ni säga att kolloverksamheten fungerar?
- Vi ser mer än gärna tillbaka på vår kollotid. Den var verkligen fantastisk. På kollo är det trivsamma rutiner och bara väldigt kravlöst och mysigt. 

Era texter är genomgående samhällskritiska, vad tycker ni är det största problemet i dagens samhälle? 
- Det finns många stora problem och vi kan inte riktigt rangordna dem, men vi anser att individualism är problematiskt på många sätt. Det överskuggar debatter om feminism och rasism då en alltid ska utgå från sig själv och det bidrar även till att exempelvis rasistiska eller sexistiska företeelser ses som enskilda fall istället för en del av strukturer. Individualism och liberalism skapar segregation. 

Hur når vi enklast en förändring?
- Regeringsskifte vore ju en bra början. Om detta inte sker 2014 så vore en revolution på sin plats tycker vi. Klimatvänlighet bör lagstiftas, det varken kan eller ska vara upp till var och en. Sluta sälja ut den offentliga sektorn, staten bör överlag ta mer ansvar. Öppna tullarna. Krossa patriarkatet. Skända flaggan. 

Tre dagar utan kött får mig att tänka på den hysteri som Way Out Wests beslut att inte servera kött skapade - vill ni berätta lite om låten?
- Låten handlar om fenomenet privilegierade män med noll självinsikt. Män som tror sig vara förtryckta trots att det förhåller sig precis tvärtom. I verserna sjunger vi om Way Out Wests matutbud och kvinnodagen då det är exempel på saker som tycks provocera dessa män.

Hur väcktes ert politiska intresse? 
- Det är lite olika för oss när vi väcktes ur dvalan. Vissa har vuxit upp i politiskt medvetna hem och för andra har intresset vuxit mer gradvis. Men under högstadiet blev vi betydligt mer varse ojämställdhet så sedan dess har feminismen varit väldigt viktig. Det var även under denna tid en började läsa om socialism och sådant. Sedan vi blev ett band för fyra år sedan har vi dock alltid pratat mycket om politik och skrivit om det. 

Vad lyssnar ni själva på? 
- Vi lyssnar bland annat på Säkert!, Simon and Garfunkel, Billie Holiday, Nina Simone, Håkan Hellström, The Clash, Antony and the Johnsons, Doktor Kosmos, Patti Smith och Kate Nash.

Vad har ni för mål med bandet?
- Vi vill spela in och skriva fler låtar och det vore ju väldigt kul att bli signade. 

Hur ser den närmaste framtiden ut? 
- Vi ska spela på lite olika ställen och förhoppningsvis göra en till EP. Härnäst blir det spelning på Socialistiskt Forums fest på Färgfabriken den 23:e november. I vinter har vi lösa planer på att spela utanför Stockholm, typ i Malmö eller Göteborg. 

En kan gilla Randiga Rut på Facebook. Gör gärna det eller lyssna på deras låtar på Soundcloud