tisdag 26 november 2013

"Jag tror att jag har ett behov av att leva i en drömvärld omgiven av känslor"

Foto: Sandra Myhrberg

De senaste dagarna har jag lyssnat mycket på Luna Greens singel Goblins fruit. Rösten gör lika mycket som melodin. Det är vackert. Nu i veckan släpps hennes självbetitlade debut (Producerad av Niclas Frisk) och i samband med det även hennes nya singel Come on and love me. Det är musik och texter som hämtade ur drömmar, något diffust men samtidigt självklart. Känsloladdat och nära. Som nattliga resor genom en storstad. På väg bort, hem eller var som helst. Genom natten men kvar i hjärtat. 

Hur skulle du beskriva dig själv?
- Jag tror att jag har ett behov av att leva i en drömvärld omgiven av känslor snarare än i en praktisk värld. Känslighet och lust att fantasin kan motsätta sig en sådan hård och kall värld av bara förnuft som det känns som att världen strävar efter. Jag tror inte på hårdhet och att bara roffa åt sig. Min natur är egentligen tystlåten, men samtidigt känner jag mig precis tvärt om. Jag är rastlös och förtjust i omväxling. Jag känner en slags dragning åt mysticism, idealism, sårbarhet och ibland till och med andlig apati och jag känner ofta en känsla av djup och obeskrivlig sorg, och den känslan blir till poesi och musik.

Vad var det som fick dig att känna att du ville satsa på musiken?
- Jag tror att människor söker efter intryck och uttryck i olika skepnader. Jag älskar ljud, det känns som det närmsta man kan uppleva. Jag började skriva lite senare i livet och hittade en komponent som jag inte visste att jag hade saknat, som lade till en hel dimension för mig i musiken. Jag kände att jag kunde skapa en helig plats för mig själv. När jag insåg att jag skulle kunna skriva hela vägen och vara i processen hela vägen hittade jag elementet som fick mig att vilja gå hela vägen och satsa på musik.

Din första skiva släpps nu på onsdag, hur skulle du beskriva den?
- Själfull, drömmande, rå, bräcklig, stark, flytande.

Du har rest väldigt mycket och även bott utomlands, hur har det påverkat dig och din musik?
- Det är svårt att säga hur eller varför, men kanske är jag mer mottaglig för intryck på grund av mitt ständiga resande. Jag är bra på att lyssna.

Skulle du säga att resandet är nödvändigt för att hitta inspiration?
- Jag bär med mig någon slags medfödd lust att fly. Att lämna bakom vardagliga aspekter av livet. Därför kan jag finna att jag har ett behov av att resa och att dra mig tillbaka i eskapism. Att ladda om mitt emotionella system. Driften att fly handlar nästan alltid om att söka rening och att skapa. Jag vill tro att de platser jag ser lever vidare på insidan av mig och expanderar mina visioner, eller att jag upptäcker en ny del av mig själv och av "alltet" genom att upptäcka en plats. Jag skriver ofta med inspiration av visuella upplevelser.

Du har flyttat runt en del, när skulle du säga att du känner dig som mest hemma?
- Jag kan inte påstå att jag känner mig som mest hemma på en specifik plats. Min idé om hem har mer att göra med en plats som är varm och rätt med tiden. Jag ser världen som ett hem i och med att jag lever det här livet nu, och på ett annat sätt associerar jag min familj till hem, men jag associerar också ett eget utrymme till hem.

Vad skulle du annars säga att du behöver runt dig för att skriva?
- Ofta känner jag mig dragen till fullständig tystnad och isolering. Jag tar in allting så mycket. Ibland behöver jag natur omkring mig och ibland känner jag mig kreativ när jag ser människor eller upplever saker som fascinerar mig.

Hur skulle du beskriva dina texter?
- Meningsfulla för mig, men ofta lite mer abstrakta och skrivna på ett undermedvetet sätt. Jag förstår först efter att låten är klar vad den egentligen handlade om, men då är det glasklart. Det känns nästan som att låtarna skriver sig själva ibland, eller att någonting skriver genom mig.

Vad lyssnar du själv på för tillfället?
- Jag lyssnar sällan på särskilt producerad musik, speciellt inte nu, i och med att jag har arbetat så mycket med min egen musik. Jag tycker om lite råare musik. Jag tycker om ljud som stimulerar drömmar och får mig att känna mig lite borttappad men ändå funnen. Jag gillar ljud av bank och buller som bara väller över mig, men samtidigt gillar jag delikata mjuka och själsliga ljud. Jag vill att de två ska gifta sig! 

Vad är drömmen just nu? 
- Jag har tusentals nya idéer! Jag vill nå ut med min musik och vara på scen och sjunga live, sedan vill jag ta min musik ännu längre, och till sin spets musikaliskt. Jag är lite i paradiset, att kunna göra vad jag allra helst vill göra!

Luna Greens debut släpps 27 november på National/EMI och går att beställa från bland annat CDON, Ginza och Bengans