måndag 2 september 2013

Sofia Olsson - Det bästa barnet


Sofia Olssons Hetero i Hägersten behandlade mycket av de problemen, mindre som större, som en tvåsam relation kan innehålla. Vem ska tömma tesilen? Vad gör en när en anser att den andra är dålig på att hjälpa till med att flytta? Var det verkligen nödvändigt att köpa den där? Gräl om ekonomi och värderingar. Tvåsamhet som lätt kan kännas som ensamhet i många frågor, där de tu går isär i sina åsikter. Undkommer en någonsin ensamheten helt? 

Ur Sofia Olssons Det bästa barnet

Uppföljaren till Hetero i Hägersten kom ut i våras och heter Det bästa barnet. Sofia Olsson är bra på att rita saker som de är utan att försköna och i hennes speciella tecknarstil är hon väldigt duktig på att förmedla känslor. Det bästa barnet som liksom Hetero i Hägersten är självbiografisk behandlar barnlängtan och just det svårt att i att gå från längtan efter ett streck till en växande mage och ett nytt liv. Den vägen kan vara lång och kännas väldigt hopplös. Ju svårare målet blir att nå desto lättare blir det att målet tar större och större plats. En kan bli fixerad vid tanken. ”Kom igen då magen: Leverera!”. Hon blir inte gravid, trots många försök, och förhållandet strular allt mer. Eller var det kanske dåligt redan från början? Till viss del handlar boken minst lika mycket om ett förhållande som inte fungerar som den den stora längtan efter ett barn - och till viss del barnet som det som ska rädda förhållandet. Lite som i avsnittet Plåsterpojken från Åsa Grennvalls Det är inte värst sådär i början. Längtan efter det bästa barnet leder till hormonsprutor, schemamässigt sex, spermietvätt och otrohet. Tårar, oro och trots all kamp, alla försök - samma resultat.

Samtidigt handlar det mycket om den där föreställningen om hur ett lyckat liv, ett bra förhållande och en lycklig familj bör se ut. Och har en väl hamnat där blir det också svårare att kämpa. Då är det lättare att lämna, se bortom förhållandet och tro sig ana något finare. Den där föreställningen om hur något bör vara skapar en stor otillräcklighet som blir svår att möta när det övriga livet går snett. Då är det viktigt att hitta den egna vägen. Den är ofta värd den kamp som krävs.

Det är ganska jobbigt att läsa igenom Det bästa barnet, men samtidigt är det en viktig bok, där både bilderna och språket berättar något som verkligen behöver berättas. Det är ingen munter tid som beskrivs. Längtan och konsekvenserna av den. Vår livsstil som krockar med biologin. 


Du kan köpa Det bästa barnetBokus, Adlibris eller CDON