Treasure Island är ett svenskt företag som säljer smycken. De har även ett konto på Instagram där de gör reklam för sina smycken. Där har de även tänkt över vad som säljer bäst och kommit fram till att naken hud lär få deras smycken att sälja ännu bättre. Det är så otroligt vanligt att företag avhumaniserar kvinnor. Männen framställs ofta som aktiva subjekt och kvinnorna ofta som passiva objekt. Alla med en sund verklighetsbild bör sätta ner båda fötterna mot hur sexualiseringen och objektifieringen skiljer sig mellan könen i reklamsammanhang. Bojkotta dessa företag. Vill vi ha förändring så är det ett måste. Treasure Island valde att bemöta kritiken med att göra sitt konto på Instagram privat. Så kan man ju också bemöta kritik. Rumpor säljer armband, 90% av en av bilderna är en rumpa, 10% ett armband. Vad är det de försöker sälja? Jämför en med hur de marknadsför armbanden för män så skiljer de sig så att där är det istället just armbandet som är i fokus. Kanske inte så konstigt dock då det är just det som säljs. I vissa fall fokuserar de på produkten och i andra fall på en kropp som ska sälja produkten. Varför anser de det vara nödvändigt? Är deras produkter så undermåliga?
Den 27 juli bad ett ombud för Pixel Hero AB, Henrik Grundén, som representerar Treasure Island, mig att ta bort bilderna jag tidigare hade publicerat här i inlägget. Bilderna som till en början lades upp på Treasure Islands Instagram är de jag beskriver ovan och var publicerade som skärmdumpar från företagets Instagram. Henrik meddelar också att de fört en dialog med Treasure Island och företaget har i samband med detta valt att ta bort några av de kritiserade bilderna. Jag tycker självfallet att det är bra att de valt att plocka bort bilderna, men tänker inte för den sakens skull radera min ursprungliga kritik. En kan ändra framtiden, men inte historien. Jag är som sagt glad för att Treasure Island valt att radera sexistiska bilder och hoppas de väljer att lägga fokus på sina smycken i framtiden.
Det är många som den senaste tiden har gjort sexisistiska uttalanden eller på andra sätt betett sig sexistiskt, bland annat snowboardåkaren Kevin Bäckström, som efteråt sagt sig älska kvinnor. Uppenbarligen innebär inte detta att han vill visa kvinnor respekt. På Instagram lade Kevin Bäckström ut en tecknad bild föreställande en kvinna som säger "Vad är det för skillnad på mig och en mygga? En mygga slutar att suga när du slår till den". Han har även tatuerat in bokstäverna NTAB. Det står för Never Trust A Bitch. Det är många som ångrar sig först när de åker dit, men att börja visa respekt först när man får kritik känns inte särskilt ärligt. Just Kevin verkade dock se konsekvenserna av hans handlade som det stora problemet och inte hans eget handlande. Jag måste säga att jag verkligen mår illa över de som ändrar beteende enbart på grund av att de inte är nöjda med konsekvenserna av deras handlande. Hade det inte blivit några konsekvenser hade de uppenbarligen bara fortsatt. Jobbiga är också de som efteråt säger saker som ”vi skojade ju bara” och ”kom igen, ha lite humor". Ironisk sexism är också sexism.
I mängder av reklam så döljs ofta munnen, medan andra kroppsdelar framhävs. En ska inte bara vara smal, utan en ska också vara tyst. Ibland är munnen täckt av exempelvis händer och ibland är den ihopsydd. Mottagarna får budskapet att de ska vara små och smala. De ska inte synas, höras eller tycka. Dölj munnen, framhäv kroppen. Reklam med dessa budskap skapar ett samhälle med dessa budskap. Och det samhället vill i alla fall inte jag ha. Förhoppningsvis inte nutiden eller framtiden heller. Nu ska jag snart olja in mig och ställa mig naken mot en spis. Jag ska nämligen sälja grytlappar.
Reklam för parfym från Tom Ford. |