söndag 21 juli 2013

Samhället säger: Dölj munnen, framhäv kroppen

Treasure Island är ett svenskt företag som säljer smycken. De har även ett konto på Instagram där de gör reklam för sina smycken. Där har de även tänkt över vad som säljer bäst och kommit fram till att naken hud lär få deras smycken att sälja ännu bättre. Det är så otroligt vanligt att företag avhumaniserar kvinnor. Männen framställs ofta som aktiva subjekt och kvinnorna ofta som passiva objekt. Alla med en sund verklighetsbild bör sätta ner båda fötterna mot hur sexualiseringen och objektifieringen skiljer sig mellan könen i reklamsammanhang. Bojkotta dessa företag. Vill vi ha förändring så är det ett måste. Treasure Island valde att bemöta kritiken med att göra sitt konto på Instagram privat. Så kan man ju också bemöta kritik. Rumpor säljer armband, 90% av en av bilderna är en rumpa, 10% ett armband. Vad är det de försöker sälja? Jämför en med hur de marknadsför armbanden för män så skiljer de sig så att där är det istället just armbandet som är i fokus. Kanske inte så konstigt dock då det är just det som säljs. I vissa fall fokuserar de på produkten och i andra fall på en kropp som ska sälja produkten. Varför anser de det vara nödvändigt? Är deras produkter så undermåliga?  

Den 27 juli bad ett ombud för Pixel Hero AB, Henrik Grundén, som representerar Treasure Island, mig att ta bort bilderna jag tidigare hade publicerat här i inlägget. Bilderna som till en början lades upp på Treasure Islands Instagram är de jag beskriver ovan och var publicerade som skärmdumpar från företagets Instagram. Henrik meddelar också att de fört en dialog med Treasure Island och företaget har i samband med detta valt att ta bort några av de kritiserade bilderna. Jag tycker självfallet att det är bra att de valt att plocka bort bilderna, men tänker inte för den sakens skull radera min ursprungliga kritik. En kan ändra framtiden, men inte historien. Jag är som sagt glad för att Treasure Island valt att radera sexistiska bilder och hoppas de väljer att lägga fokus på sina smycken i framtiden. 

Det är många som den senaste tiden har gjort sexisistiska uttalanden eller på andra sätt betett sig sexistiskt, bland annat snowboardåkaren Kevin Bäckström, som efteråt sagt sig älska kvinnor. Uppenbarligen innebär inte detta att han vill visa kvinnor respekt. På Instagram lade Kevin Bäckström ut en tecknad bild föreställande en kvinna som säger "Vad är det för skillnad på mig och en mygga? En mygga slutar att suga när du slår till den". Han har även tatuerat in bokstäverna NTAB. Det står för Never Trust A Bitch. Det är många som ångrar sig först när de åker dit, men att börja visa respekt först när man får kritik känns inte särskilt ärligt. Just Kevin verkade dock se konsekvenserna av hans handlade som det stora problemet och inte hans eget handlande. Jag måste säga att jag verkligen mår illa över de som ändrar beteende enbart på grund av att de inte är nöjda med konsekvenserna av deras handlande. Hade det inte blivit några konsekvenser hade de uppenbarligen bara fortsatt. Jobbiga är också de som efteråt säger saker som ”vi skojade ju bara” och ”kom igen, ha lite humor". Ironisk sexism är också sexism. 

I mängder av reklam så döljs ofta munnen, medan andra kroppsdelar framhävs. En ska inte bara vara smal, utan en ska också vara tyst. Ibland är munnen täckt av exempelvis händer och ibland är den ihopsydd. Mottagarna får budskapet att de ska vara små och smala. De ska inte synas, höras eller tycka. Dölj munnen, framhäv kroppen. Reklam med dessa budskap skapar ett samhälle med dessa budskap. Och det samhället vill i alla fall inte jag ha. Förhoppningsvis inte nutiden eller framtiden heller. Nu ska jag snart olja in mig och ställa mig naken mot en spis. Jag ska nämligen sälja grytlappar.

Reklam för parfym från Tom Ford

10 kommentarer:

 1. Jag vet inte om de ger något budskap till samhället. Jag kan ju makea up my own mind about them, so to speak.

  Om jag själv gjorde en version av dessa bilder skulle ju resultatet bli väldigt mycket hårigare, svettigare och mer färggrannt. Så påverkar det mig. Gör mig inte alls ovillig att ha en åsikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår vad du menar. Absolut kan en ha en egen åsikt om dem, men vet att många blir styrda av dylika reklambilder. Menar att det mest tragiska är att det är just det budskapet som sänds ut. Tycker den här videon är tänkvärd om ämnet: http://www.youtube.com/watch?v=kMS4VJKekW8

   Radera
 2. Varför skulle det vara fel med denna reklam? Män objektifieras också! Har sett mängder av män halvnakna i reklam för underkläder och klockor. Hur känns det att va så pk? Tro mig, du kommer inte få knulla mer bara för att du skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just i fallet med underkläder är det kanske inte så konstigt dock, eller vad säger du? Nu har jag sett företag marknadsföra både kylskåp, skor, godis och fiskesport med nakna kvinnor. Se denna bland annat: http://saljgrejmedtjej.se/?p=360
   Och nej, det är säkert sant, men det är inte syftet heller. Oskar

   Radera
 3. Hej. Detta är lite OT men det känns som att du kan så mycket om kärlek. Jag och min pojkvän har varit tillsammans i två år men nu har han varit otrogen. Jag älskar honom men vet inte om jag kommer klara av att ha ett förhållande med honom längre. Hur ska jag göra? Kram Linda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Fint att du känner så även om det nog inte riktigt är sant. Det är upp till dig att avgöra men om det skulle ha hänt mig så skulle jag nog ha pratat med min partner och funderat på om det är värt det, om det går att bygga något ur det och om det går att lita på henne igen. Det är svårt och det kan ta tid, men om du känner att det är värt det, låt det ta tid. Jag hoppas allt ordnar sig! Kram, Oskar

   Radera
 4. Nu har jag tjuvkollat in lite på din blogg Oskar. Gillar den verkligen :)

  Men vilka otrevlig anonyma kommentarer du får? Jag brukar blocka folk som inte kan föra en normal konversation. Jag skulle definitivt ha blockat L ovan i alla fall ;) Ha det bra.//Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack så mycket Sandra. Gillar verkligen eran blogg också! (som du kanske har märkt). Jo, har blivit ett antal sådana den senaste tiden. Ska lyckas lista ut hur jag enklast blockerar dessa. Tack så mycket för din kommentar! Allt gott, Oskar

   Radera
  2. Jag har tyvärr bara koll på Wordpress, där kopierar en in IP-adressen i ett speciellt fält under admin så blockas den. Men du borde ju kunna välja en funktion där du godkänner kommentarer innan de släpps igenom? Det går typ att googla fram svar på allt i alla fall, så det är mitt tips.

   Hoppas du får en fin dag! //Sandra

   Radera
  3. Tack för dina tips, Sandra! Har ändrat lite :) Hoppas du också får en fin dag! Oskar

   Radera