tisdag 30 juli 2013

"Man ska inte underskatta tur"

Foto: Johanna Wulff

Olle Blomström, 26, är Faråker. Han kommer från Faråkra i Blekinge och har precis släppt singeln Ellinor. En låt med ett somrigt hjärta som rullar runt i gräset, i solen. Sammetslen musik för sammetslena sommarkvällar. Olle har jämförts med bland andra Ted Gärdestad och i höst kommer skivan, som går under arbetsnamnet Början på slutet. Vi fokuserar på början. 

Hur skulle du beskriva Faråkers sound?
- Knarrigt, romantiskt och lite vemodigt. Lite tvärtom mot hur radiomusik låter idag.

Hur kom det sig att du hamnade på Universal?
- Av många anledningar. Lika delar hårt arbete och tur. Man ska inte underskatta tur.

Vad kan du berätta om din senaste singel Ellinor?
- Det är en låt som bara kom till, och som handlar om sommarkärlek. Den har även en fin musikvideo regisserad av Mats Udd! 

Skulle du säga att Ellinor är signifikativ för hur skivan kommer låta?
- Både ja och nej, tror jag. Låten innehåller mycket av de ljud jag gärna använder, men varje låt ger förhoppningsvis en egen känsla.

Vad lyssnar du själv på?
- Allt möjligt! Men jag snöar in ibland, och så har jag några som jag lyssnat på under hela mitt liv. På sista tiden har jag snöat in på Paul Simon och Best Coast. Så länge jag kan minnas har jag lyssnat på Beach Boys och Weezer.

Var känner du själv att du vill nå med musiken?
- Jag tycker alltid det fungerar bäst när man inte berättar om sina mål. Men musik är något jag alltid har sysslat med, och så kommer det förbli för resten av mitt liv. Det hade såklart varit roligt att nå nya höjder!

Hur är musikklimatet i Blekinge annars tycker du?
- Många från Blekinge är sjukt bra på musik och bryr sig inte vad andra tycker. En bra kombination. Men man flyttar därifrån, så musikklimatet kanske inte är så bra i sig? Bra exempel på musik från Blekinge (och Blekinge i exil): Shellback, Astma (NoNoNo), Frej Larsson, Jenny Wilson, Bräkne-Hoby, Robert Svensson (Hyper Heart), Fou De Toi, The Fiery Piano och Hurricane Love.

Blir det en längre turné i samband med att skivan släpps i höst?
- Det hoppas jag!

Följ gärna Faråker på Facebook eller Twitter och lyssna gärna på Spotify. Det låter fantastiskt bra!