torsdag 20 juni 2013

Dags att gå in i ansvarsställning

Det är tråkigt med viktiga frågor som bara uppmärksammas då och då. Att frågor blir extra heta. Det innebär naturligtvis att dessa frågor blir mindre heta trots att de behöver fortsätta uppmärksammas. Särskilt när det gäller frågor som bara handlar om att ge, som hållbarhetsfrågor. Vi kan inte fortsätta ta. Naturen ligger i fosterställning, träden ligger sked med soppåsar, djuren får i sig både kolera och pest. Ska vi be dem att bita ihop? Att bita ihop är på många sätt och fler vis att acceptera. Varför ska vi acceptera? Varför ska vi bita ihop åt andra? Ska kampen för jämställdhet, antirasismen, naturen och förtryckta människor bara bita ihop? Ju fler dagar dessa frågor är aktuella desto bättre. Statsministern går in i försvarsställning och ser inte de som ligger i fosterställning. Eller ser han men bryr sig inte. Han behöver själv inte ligga där. Jag vill att fler ska gå in i ansvarsställning. Att vi tillsammans ska gå in där och rannsaka oss själva. Vad har vi gjort och vad kan vi göra annorlunda? Vänd örat mot de som är mest utsatta, vare sig det är flertalet träd eller en människa. När vi ser pest på ena sidan och kolera på den andra får vi inte glömma bort regnbågen som finns däremellan. Den kanske inte alltid får en att se ljuset i tunneln, men i alla fall kulörta hjärtan i tunneln. 


För ett par dagar sedan publicerade en bloggare ett inlägg om håriga leggings. Något som är tänkt att tjejer ska bära när de vill bli av med efterhängsna killar. Bara det är ju ogenomtänkt. En tjej kommenterar bilden med "Nej men fy så fult! Jag skulle hellre bli förföljd och antastad av killar än att gå runt i dom", en annan skriver "Herregud vad nasty, tror nog till och med jag som tjej skulle fly från en sån grottmänniska om jag inte visste att det va leggings! Haha!". Kroppsbehåring har blivit något som av allt fler ses som äckligt. Varför? Och vad bidrar den bilden till, om inte mer osäkerhet? Ytterligare en tjej skriver "Att inte raka sina ben som tjej är lika vidrigt som att låta öronvaxet hänga ut genom öronen, det är inte okej nånstans!". I en tid med sådana kommentarer så inser jag att vi har långt kvar. Ska vi komma någon vart eller ska vi stanna upp? Det är viktigt att vi frågar oss själva det. Naturligtvis är det också beklagligt att man i vanlig ordning vill lösa kvinnors utsatthet med att ändra på kvinnorna. 

Jag får ibland frågan om varför Sverige ska vara först med allt när inte andra verkar bry sig. Varför ska då Sverige? Är inte det en än större anledning till att faktiskt bry sig? Vi kanske inte får hela världen med oss, men någon måste börja. Någon måste vara först, annars kommer vi alla sist. Både när det gäller jämställdhet och hållbarhetsfrågor, vilka i grunden hör ihop. Att börja bry sig om hållbarhet handlar inte om att begränsa sig själv, utan att hitta andra sätt att växa på. Vi behöver ersätta de materiella ofta påhittade behoven och strävan efter ett allt mer växande konto med andra värden.

Samtidigt tror jag att vi alla behöver tillgång till en annan värld för att kunna eller ens orka förändra den här. Vi kan gå omkring med alla tankar som låtsaskompisar. En dag blir de på riktigt. I en värld där det tycks vara mer förkastligt att bry sig än att inte göra det så behöver vi fantasin och tron på att det är möjligt, vilket det i fantasin alltid är, och vilket det i verkligheten ska bli. Det här livet blir min död. Kanske dröjer det 50-talet år till, men till dess får vi helt enkelt se till att livet blir ett liv att leva i. Alla måste få en chans att börja.

13 kommentarer:

 1. Så himla bra att fler lyfter detta ämne. Personligen känner jag mig så trött på att det fortfarande är "okej" av de flesta att skamma tjejer för att de är håriga, eller inte faller in i skönhetsnormen.
  Det går inte en dag utan att jag får kämpa som ett djur för min självkänsla och att inte bara falla tillbaka i att göra som "alla andra". Så tröttsam. Så värt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är väldigt många som får utstå kommentarer och olika former av kritik bara för att de inte faller in i skönhetsnormen. Tragiskt. Tack för din kommentar!

   Radera
 2. Du är så himla bra!

  SvaraRadera
 3. Vad klok du är och så ung ändå. Varifrån har du fått denna gnista. Tänk om fler människor hade din inställning, då skulle vår värld se så annorlunda ut. Inget näthat, inget hat överhuvudtaget. Bara att vi bryr oss om varann och hur det underlättar för oss alla att leva i denna världen. Tack för att du finns Oskar och delar med dig. Glad Midsommar och Kram från Maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack för din jättefina kommentar, Maggan. Blir verkligen jätteglad att du tycker så. Hoppas du får en jättefin midsommar vad du än ska göra. Stort tack och kram, Oskar

   Radera
 4. Amen örk. Tror du att människors rättigheter har med håriga ben att göra så tror du fel. Jag trodde först det var ett par mansben och tänkte "varför gör han inte någonting åt det?!" Jag har svårt att tro att någon kan känna sig fin med dessa benen, och JA. det är lite som att låta vaxet rinna på örsnibbarna. Ovårdat, och har egentligen inte så mycket med politik att göra. Tror bara det är konstiga veganer och vänsterpartister som skulle tycka att det var en bra idé, de har aldrig haft någon vidare smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bör vara en mänsklig rättighet att kunna se ut på det sättet man vill utan att folk ska kritisera en för det. Vill någon ha håriga ben, varför ska hen då inte få ha det? Tycker det är sorgligt att människor inte får se ut som de vill utan att få hatiska och negativa kommentarer. Minns melodifestivalen för ett par år sedan, med en kvinna som hade hår under armarna. Hon fick utstå flertalet hot pga. detta. Det är sorgligt.

   Radera
 5. Skitbra skrivet. Det är hemskt att de flesta ideal går totalt emot människans natur. Det är hemskt att det överhuvudtaget finns ideal, att inte alla människor bara kunde få känna att de är perfekta som de är. Så mycket lättare det skulle vara att leva då. Och det är hemskt att alla viktiga frågor antingen glöms bort och göms undan eller spottas på av människor som inte vågar förstå. Att det ska behöva gå så långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Önskar också att alla borde få känna att de är fantastiska precis som de är. Vilket ju alla faktiskt är. Tack!

   Radera
 6. Åh tänk om det fanns fler killar som du!

  SvaraRadera
 7. Hej Oskar! Hittade precis till din blogg via någon annans med den här bilden. Du verkar vara underbar, rent ut sagt! Tack tack tack, för att du delar med dig och visar att du med dina åsikter finns. Åh, så trösterikt att jag äntligen hittade en kille som inte dömer som många andra (både killar och tjejer). Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack för din jättefina kommentar, Andrea! Jättefint att du känner så, då jag försöker att döma så lite som möjligt. Tack! Ha en jättefin dag. Kram, Oskar

   Radera