torsdag 23 maj 2013

"Gammelgubbarna går i spetsen!"

Per Granberg, Sång, Johnny Smedberg, Gitarr, Teijo Granberg, Trummor, Mattias Söderberg, Bas

Den svenska punken brann verkligen på 90-talet. Band som Dia Psalma sålde guld och det gick bra för Per Granbergs skivbolag Birdnest Records som förutom nämnda Dia Psalma även hade Pers eget band Charta 77 i stallet. Punken var viktig för många ungdomar som ofta inte kunde göra sig hörda. Jag minns när jag själv började lyssna i 15-årsåldern. Banden inte bara sa något viktigt, de menade det verkligen och gav människor som inte kunde skrika högt nog ett gemensamt språk. På albumet Grisfesten från 1993 så sjöng Charta 77 "vissa tittade upp på oss och andra tittade ner,
men vi hade varandra så vad brydde vi oss om det" (Kungarna af stan) och precis så kändes det. Charta 77
bildades i trappan utanför dansgolvet i Köpings Folkets Park. I år jubilerar dem. I trettio år har bandet hängt ihop. Fortfarande har dem varandra.


Det har varit tyst ganska länge om er. Vad har det berott på?
- Tja, helt tyst har det inte varit. Charta har spelat live en hel del efter att skivan Spegelapan släpptes 2004. Däremot har det blivit mindre antal spelningar de senaste åren av olika anledningar. Vi har alla jobb att sköta, vi har familjer som blivit större, vi har fått barn att ta hand om, och en stor anledning är att Per fick en hjärnblödning för några år sedan. Det tar på hans tankekrafter och kroppskrafter förstås. Så av naturliga skäl har vi dragit ner på spelandet.

Nu har ni precis släppt en singel. Berätta lite om titelspåret på singeln ...stolt att vara svensk?
- Stolt att vara svensk är som en fråga till de som tror sig kunna definiera vad svenskhet är och slå sig för bröstet och utbrista ”Stolt svensk”. De som vill stänga Sverige och kasta ut det som inte är svenskt enligt deras mening. Vad säger de om oss som också är svenskar, oavsett etniskt ursprung? När vi som står upp för demokrati, öppenhet, tolerans, välkomnande och tillåtande säger att vi är stolta svenskar just på grund av det jag precis räknade upp. Hur kan de intoleranta nationalisterna, rasisterna och fascisterna vara stolta att vara svenskar när vi är stolta svenskar för att Sverige faktiskt är allt utom det de står för?

Hur tycker ni att vi bäst bör bemöta rasism i dagens samhälle?
- Utbildning, fakta och genom att ta in de nya svenskarna, deras erfarenheter och kunskap i det svenska samhället. De har fantastiskt mycket att ge bara de får chansen.

Vilken tycker ni annars är den viktigaste samhällsfrågan idag?
- Allas rätt och möjlighet till utbildning och allas lika rätt och skyldigheter i samhället, oavsett religion, kunskapsnivå, sexualitet eller kön.

Ni släpper även ett samlingsalbum, Läs mellan raderna, men också där bara på vinyl och digitalt. Vad är den största anledningen till att CD valts bort?
- Av flera anledningar. Både för att vi lever på 2000-talet där musiken spelar större roll på nätet än i CD-format och att vinylen blivit mer av ett samlarobjekt. Just dessa två samlingsalster blir lite speciella för oss för att de är gjorda för just det faktum att vi fyller trettio år. Framför allt samlingsalbumet, där alla som på något sätt varit med i Charta fått välja en låt, vilken som helst, till samlingen.

Hur ser ni annars på att musiken blivit så digitaliserad idag?
- Nu börjar vi tycka det är riktigt bra igen. Nu går det att hantera det bättre. Tjänster som Spotify och iTunes underlättar bandens och bolagens vardag. Det var värre för tio år sedan när piratkopieringen var som värst. De små skivbolagen hade inte en chans att stå emot det och flera bolag fick säga upp personal och lägga av helt enkelt. De stora bolagen hade helt andra förutsättningar att kriga tillbaka men de små independentbolagen, typ Birdnest Records, fick lägga ner. Nu finns Birdnest kvar men inte alls i samma form som då.

Ja, Per, hur står det till med Birdnest?
- Jag kommer att ta upp en del verksamhet i Birdnest igen, jag kommer till exempel att börja jobba med ett lokalt Arboga-band vid namn The Hawkins. Sen kommer det att komma ut en del vinyler på gamla skivor också. Men att göra Birdnest lika stort och jobba med lika många band som det var en gång i tiden har jag varken lust eller ork att göra. Det ska vara skoj.

Hur ser ni annars på 90-talet idag? Birdnest gick bra, ni sålde mycket skivor och band som Dia Psalma låg på topplistan. Hade samma grej kunnat vara möjlig idag?
- Absolut! Det mesta går i tjugoårs-cykler verkar det som, så vi är snart där igen. Svensk punk är på frammarsch igen, helt klart. Och gammelgubbarna går i spetsen!

På tal om Birdnest, kommer filmen The return of Jesus Part 2 någonsin att ges ut?
- Den som lever får se.

Nu har det blivit 30 år med Charta 77. Är det något speciellt ni varit extra nöjda med under dessa år?
- Att vi fortfarande håller på. Det faktum att vi fortfarande går upp på en scen emellanåt betyder egentligen bara att vi tycker det är förbannat roligt att spela. Vi kan inte leva på Charta 77 utan måste ha jobb vid sidan av. Men fan vad kul vi kan ha på scen!

Vad har varit svårast?
- Det svåraste är att vi är fyra ganska så olika personer som måste jämka och kompromissa. Det är svårt. Till det tillkommer ju alla runt omkring oss också, familjer och barn som vi så klart också måste ta hänsyn till. 

Har ni någon speciell mindre känd anekdot från karriären som ni vill berätta mer om?
- Vi kan berätta om vår senaste tur. Fem spelningar tillsammans med det engelska bandet Subhumans. Fantastiskt roligt! Men då måste jag få räkna upp lite vad man står ut med för att få göra detta. Åtta gubbar i en minibuss plus fullt med packning (Överlast? Ja, troligen!), över tre tusen kilometer, fyrtiotvå timmar i bussen. För att få köra cirka fem timmar på scen. Inte jättekul hela tiden men när man är på scenen, då är man kung!

Vad är den största drivkraften till att hålla igång idag?
- Glädjen att få spela musik för en publik som vill lyssna på oss. Utan publiken inget Charta.

Berätta lite om ölen som ni och Strömsholms Brygghus precis lanserat?
- Vi har bryggt en Charta 77-öl som är en Pale Ale med dubbel topphumling. En god öl med mycket beska och karaktär. Lite som Charta 77 kanske!

Vad är annars planerna för framtiden?
- Vi ska göra några spelningar till under sommaren, bland annat en efterlängtad spelning på Peace & Love i Borlänge. Sen är det inte alls omöjligt att vi försöker skapa lite nytt Charta-material i någon form. Vi är inte bandet som lägger upp stora planer och så utan vi gör grejer mest för att det är kul. Och just nu har vi nog alla fått lite blodad tand då det gäller nya låtar och att spela in det. Naturligtvis så ser vi ju även fram emot en svettig julspelning på 44:an bland annat. Det är en bra plan för oss just nu!

Ni kan följa Charta 77 på Facebook och på deras hemsida