tisdag 1 januari 2013

Vad är en bal i hjärtat?

Idag köper vi pizza och imorgon köper vi träningskort. Vi springer till yogan, slappnar av och springer hem. Barnen ska hämtas. Och kanske även föräldrarna. Föräldern. Vi springer iväg till en kompis för att prata ut, men tiden är knapp och du hinner bara prata ut, aldrig höra in. Och vad är ett utpratande utan ett inhörande? Vad är en bal i hjärtat? Vi stressar för att ta det lugnt och när vi väl tar det lugnt så stressar vi över att vi har så mycket att göra! Jag tror inte just att det är det vi behöver göra som stressar upp oss, utan snarare känslan av att vi borde göra massa saker, och särskilt under så kort tid som möjligt. Ni hör, det håller inte i längden.

Det blev inte som jag hade tänkt mig att det skulle bli, 2012. Kan man skriva så? Vad hade jag tänkt? Vad ville jag att mitt liv skulle ta för riktning och varför tog då livet en helt annan? Det är så mycket som inte blir människor hade tänkt sig. Det finns föräldrar som säger ”du blev inte det barn jag hade tänkt mig”. Vad ska deras barn svara? Att deras föräldrar inte blev som de hade tänkt sig? När jag kommer ut så ska de slå mig med häpnad! Är det inte på något sätt så att det inte kommer bli precis som man har tänkt sig? Är det nödvändigtvis något sämre? Något som är mindre värt? Vad blir någonsin som man tänkt sig och varför är man så emot att det blir på ett annat sätt? Istället för att gå i omloppsbanor runt en människa kanske man hamnar runt en annan. 


Varken kärleken, människor i övrigt eller saker kommer bli helt som du har tänkt dig förrän du anpassat dig efter hur de fungerar och även då kommer de överraska dig med nya världar, nya ord, nya sätt att göra vardagliga saker på. Alla människor bär omkring på en vardag men också på något utöver den. Det handlar mycket om att skapa en balans mellan olika saker, men allt som är värt att kämpa för kommer göra ens liv obalanserat. Det är så det ska vara. Allt som kanske är bäst i lagom mängd kommer ösa över dig, så stå förberedd. Men ta inte ut något i förskott, låt dig bli överraskad, översköljd. I år växer himlen där den aldrig växt förut.